Foto: Edgars Ancītis/Flickr

Šogad aprit 33 gadi, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Var teikt, ka ar 1991.gada barikādēm noslēdzās atmodas laika (1986 – 1991) nevardarbīgā pretošanās kustība, nereti saukta arī par Dziesmoto revolūciju.

Atmodas laika dziesmas vienoja cilvēkus, stiprinot to drosmi stāties pretī PSRS politiskajai iekārtai un iestāties par savas valsts neatkarību. Arī šodien Dziesmotā revolūcija turpinās dažādās kultūras tradīcijās, uzsverot nevardarbīgas politikas nozīmīgumu. 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents Renārs Zaļais norāda: “20.janvārī, valsts svētkos, 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienā, 1991.gada barikāžu muzejs ir aicinājis Rīgas korus iedzīvināt Dziesmotās revolūcijas tēmu un patriotisko atmodas laika garu un visas dienas garumā sadziedāties ar klausītājiem, brīvi stāvot aplī ap ugunskuru Doma laukumā. Visi Rīgas iedzīvotāji – sestdiena ir brīvdiena, nāciet, aicinām pievienoties, sadziedāties! Sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” notiks arī vērienīga ierakumu sveču liešana Ukrainai. Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts ziedot sveces vai to atlikumus. Lai uzvar miers un brīvība!”

1991.gada barikādes bija nozīmīgs latviešu tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās. 1991.gada janvāra barikādes ir arī izcils un starptautiski unikāls nevardarbīgas pretošanās piemērs, kā arī būtiska Latvijas vēstures sastāvdaļa.

Atceres pasākumi Rīgā:

Sestdien, 2024.gada 13.janvārī, plkst.18.00 – Zaķusalas 1991.gada barikāžu aizstāvju tradicionālais atceres pasākums. Pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kultūras ministre Agnese Logina, zemkopības ministrs Armands Krauze, Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs no 1990. līdz 1992.gadam Romualds Ražuks, 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents Renārs Zaļais. Uzstāsies barikāžu dalībnieki, vairāk kā 200 jaunsargi dos svinīgo solījumu un sadziedāsies, spēlēs NBS Štāba orķestris, diriģents kapteinis Aleksandrs Kreišmanis, sadziedāšanos vadīs seržants Artūrs Kuzmins. Atceres pasākumam Zaķusalā ir dziļi simboliska nozīme, ņemot vērā, ka barikāžu laikā Latvijas Televīzijai bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanai sabiedrībai. Tiešraide 1991.gada barikāžu muzeja Facebook lapā www.facebook.com/Barikades1991.

Otrdien, 2024.gada 16.janvārī, plkst.12.00 kopā ar novada iedzīvotājiem un Mārupes Valsts ģimnāzijas muzikāliem priekšnesumiem piemiņas brīdis Mārupes kapos pie Roberta Mūrnieka atdusas vietas.

Otrdien, 2024.gada 16.janvārī, plkst.16.00 tradicionālais atceres pasākums 1991.gada barikāžu tilta aizstāvjiem piemiņas vietā “Baltais krusts” pie Vecmīlgrāvja tilta, kas veltīta pirmajam 1991.gada barikādēs kritušajam Robertam Mūrniekam. Viņu Rīgas omonieši sašāva 1991.gada 16.janvārī uzbrukuma laikā barikādēs pie Vecmīlgrāvja tilta. Tajā pašā dienā Rīgas 1. slimnīcā viņa sirds pārstāja pukstēt. Roberta Mūrnieka bēres 1991.gada 19.janvārī pārvērtās par tautas manifestāciju un uz bērēm ieradās tūkstošiem ļaužu. Tiešraide 1991.gada barikāžu muzeja “Facebook” lapā www.facebook.com/Barikades1991.

Ceturtdien, 2024.gada 18.janvārī, plkst.16.00 pateicības rakstu pasniegšana 1991.gada barikāžu dalībniekiem, kā arī izdevniecības “Jumava” jaunās grāmatas “Barikādes 1991. Jauno vēsturnieku intervijas ar barikāžu dalībniekiem” prezentācija 1991.gada barikāžu muzeja zālē. Ieeja ar ielūgumiem.

Sestdien, 2024.gada 20.janvārī – 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres diena, valsts svētki. Plaša kultūras programma arī visos Latvijas novados, izvērsta informācija papildus preses relīzē. Visas dienas garumā individuāla ziedu nolikšana II Meža kapos, godinot 1991.gada 20.janvārī bojā gājušos. Plkst.14.00 valsts amatpersonu un visas dienas garumā arī individuāla ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā pie bojā gājušo piemiņas akmeņiem.

Sestdien, 2024.gada 20.janvārī, plkst.10.00 Rīgā, Doma laukumā – valsts svētkiem, 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienai, veltītu uzrunu teiks Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un kopā ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām aizdedzinās ugunskuru. Tiešraide: 1991.gada barikāžu muzeja “Facebook” lapā: www.facebook.com/Barikades1991

Sestdien, 2024.gada 20.janvārī plkst.10.20 – 17.00 Doma laukumā jaunsargu uzraudzībā degs piemiņas ugunskurs, pie kura notiks Rīgas koru un skatītāju sadziedāšanās. Būs apskatāma 1991.gada barikāžu muzeobusa ekspozīcija, kā arī īpaša lielformāta fotogrāfiju izstāde “Dziesmotā revolūcija”, izstādes kurators Renārs Zaļais.

Visas dienas garumā aicinām piedzīvot Dziesmotās atmodas revolūcijas garu un apmeklēt Rīgas koru sadziedāšanos ar skatītājiem ap ugunskuru Doma laukumā:

10:20 Jauniešu koris “Balsis”, diriģents Ints Teterovskis

11:00 Jaunsargu ugunskurs

12:00 Zemessardzes koris “Stars”, diriģents vecākais zemessargs Ārijs Šķepasts

12:30 Prezidiju Konventa vīru koris, diriģents Ivo Kempels

13:00 Rīgas Latviešu biedrības vīru koris “Latvis”, diriģente Marika Slotina – Brante

13:30 Banku augstskolas jauktais koris Monēta, diriģente Ilze Feldmane

14:00 Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, diriģents Ārijs Šķepasts

14:30 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” sieviešu koris “Ausma”, diriģente Vita Grīnhofa

15:00 Jauktais koris “Cantus Fortis”, diriģents Ivars Cinkuss

15:30 KTMC Ritums jauktais koris “Līgo”, diriģente Karmena Jakovela

16:00 Kultūras pils “Ziemeļblāzma” jauktais koris “Norise”, diriģente Alise Koknēviča-Upīte

16:30 Latvijas Universitātes kori “DeCoro” un “Dziesmuvara”, diriģente Kristiāna Vaickovska

Tiešraide: 1991.gada barikāžu muzeja “Facebook” lapā: www.facebook.com/Barikades1991, kā arī LSM.lv.

Lai palīdzētu Ukrainas karavīriem frontē, Doma laukumā notiks arī vērienīga biedrības “Tavi draugi” ierakumu sveču darbnīca. Sveces tiks nogādātas Ukrainas armijai, kur tās palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā – tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu un ļauj gatavot ēdienu. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams, apmeklētāji ir laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus.

Sestdien, 2024.gada 20.janvārī plkst.18.00 Rīgas Domā Rīgas dome iedzīvotājus aicina uz koncertu “Iet un nākt”. Ieeja koncertā bez maksas. Programmā Mārtiņa Brauna un Raiņa poēmas “Daugava” daļas, Imanta Kalniņa dziesmu cikls ar Ojāra Vācieša vārdiem “Cements” un Jēkaba Jančevska “Poga” ar Knuta Skujenieka vārdiem. Jaunā komponista Jēkaba Bernāta kantāte “Manā pusē” šajā koncertā piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu. Tiks atskaņoti arī Raimonda Tiguļa oratorijas “Jūras grāmata” noslēguma daļa “Mīlestības jūra”, kā arī Uģa Prauliņa balāde “Dievaines”.

Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, diriģenti Matīss Circenis un Jēkabs Bernāts. Soliste Annija Kristiāna Ādamsone, stīgu kvartets – Marta Spārniņa, Otto Trapāns, Arigo Štrāls un Inga Ozola, Toms Timofejevs (basģitāra/kontrabass), Kārlis Matīss Zitmanis (elektriskā ģitāra), Romāns Vendiņš un Raimonds Tiguls (taustiņinstrumenti), Aigars Reinis (ērģeles), Andis Klučnieks (flautas), saksofonisti – Arvīds Kazlausks, Rūdolfs Pēteris Rubenis un Roberts Martini, Marta Paula Pauliņa (kokles), sitaminstrumentālisti – Mikus Bāliņš un Marta Kauliņa. Koncerta režisors Kārlis Anitens.

Sestdien, 2024.gada 20.janvārī Latvijas Televīzija piedāvās trīs īpašas pārraides: Plkst.12.30 – “Tautas cietoksnis. Barikādes 1991.” LTV dokumentāla filma, kas veidota 2020.gadā; plkst.21.10 – Jura Podnieka studijas 2001.gadā veidotā dokumentālā filma “Mūsu barikāžu laiks”, režisori Raits Valters un Antra Cilinska; plkst.21.50 – Rīgas domes organizētais 1991.gada barikāžu atceres koncerts “Iet un nākt”, kas plkst.18.00 būs noticis Rīgas Doma baznīcā.

1991.gada barikāžu muzeja ekspozīcija klātienē apmeklējama muzejā Krāmu ielā 3, Rīgā, darba dienās no plkst.10.00 līdz 17.00. Ekspozīcija virtuāli apskatāma mājas lapā www.barikades.lv.

Lasiet arī: FOTO & VIDEO | Zelenskis Latvijā – kas pārspriests, solīts un parakstīts Rīgas pilī, Saeimā un valdībā

Lasiet arī: Rešetins piepilda senu sapni, oficiāli nomainot uzvārdu

Lasiet arī: «Gluži kā pieaugušajiem domātu rotaļlietu veikalā» –  iesmej par Putinu, kurš apčamda gurķus

Lasiet arī; «Lai mūsu attiecībās vienmēr būtu pavasaris» – ko kāzās Leldei solīja Aivis Ceriņš

Lasiet arī: Krāpšana un citi iemesli, lai šķirtos  – kāpēc pamet katru no zodiaka zīmēm

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: BarikādesKoncertiPasākumiRīgaZaķusala

youtube icon
Abonēt youtube