Vilnis Ķirsis. Foto:Valsts kanceleja/State Chancellery/Flickr

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā, kurā pirmdien, 26. februārī, veica kriminālprocesuālās darbības Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamentā, izmeklē iespējamu kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā pārbauda ziņas, ka Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītājs, iespējams, izteicis kukuļa lielā apmērā piedāvājumu citai valsts amatpersonai, lai tā izmantotu savu dienesta stāvokli un pieņemtu labvēlīgu lēmumu kukuļa piedāvātāja interesēs. KNAB kriminālprocesu uzsāka 8. janvārī par iespējamu Krimināllikuma 323. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu.

Divām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību. Pašlaik vienai personai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, informē KNAB.

KNAB norāda, ka pirmstiesas izmeklēšana nav saistīta ar Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta ikdienas darbību.

Tikmēr Rīgas dome informē, ka ir saņēmusi informāciju, ka process, kurā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs  sācis izmeklēšanu un kurā iesaistīts Rīgas pašvaldības amatpersona Jānis Vaivods, nav saistīts ar viņa darba pienākumu veikšanu.

Pašvaldībai ir būtiski nodrošināt darba nepārtrauktību pašvaldības Ārtelpas un mobilitātes departamentā (ĀMD), tādēļ jau pirmdien par departamenta pienākumu izpildītāju ar rīkojumu tika iecelta ĀMD Satiksmes organizācijas un projektu vadības pārvaldes vadītāja Rudīte Reveliņa, uzsver domē.

Lai arī KNAB nav noteicis Vaivodam ierobežojumus attiecībā uz darbu Rīgas pašvaldībā, ĀMD direktora pienākumu izpildītāja amatā viņš atjaunots netiks. No KNAB informācijas secināms, ka kopumā Vaivodam ir tiesības turpināt darbu Rīgas pašvaldībā, Rīgas domes vadība par darba tiesisko attiecību statusu vēl lems.

Ja ĀMD amatpersonu rīcībā būs konstatētas pretlikumīgas darbības, tad par tām būs jāatbild – tā ir nemainīga Rīgas domes priekšsēdētāja Viļņa Ķirša pozīcija. Nulles tolerance pret korupciju un pretlikumīgām darbībām no mēra puses attiecas uz ikvienu pašvaldības amatpersonu vai darbinieku, uzsver domē.

Rīgas domē un tās padotības iestādēs strādā kopā apmēram 27 tūkstoši cilvēku un katram jāspēj atbildēt par savām individuālām rīcībām, norāda Ķirsis.

Atsaucoties uz šodienas KNAB paziņojumu par Jānim Vaivodam izvirzītājām apsūdzībām, Rīgas domes “Progresīvo” frakcija uzskata, ka Vilnim Ķirsim ir jāuzņemas politiska atbildība un jāatkāpjas no Rīgas mēra amata.

“Nav pat tik būtiski, par ko aizturēts Vaivods, daudz svarīgāk ir tas, ka aizturēta Viļņa Ķirša uzticības persona. Ķirsis ir ilgstoši piesedzis un aizstāvējis Vaivodu, tāpēc laiks uzņemties atbildību un atkāpties,” komentē bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

“Vilnis Ķirsis pēdējo četru gadu laikā uzticējis Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta (ĀMD) pienākumu izpildītājam Jānim Vaivodam vadīt visus nozīmīgākos Rīgas transporta infrastruktūras projektus vairāku simtu miljonu eiro apmērā. Darbs sākts arī pie 210 miljonu eiro ceļu uzturēšanas iepirkuma, Dienvidu tilta ceturtās kārtas projektēšanas, kā arī jau veikti būtiski ceļu infrastruktūras būvdarbi,” norāda frakcijā.

Ņemot vēra KNAB izvirzītās apsūdzības Vaivodam, “Progresīvie” aicina Ģenerālprokuratūru un Valsts kontroli veikt pārbaudes minētajā departamentā par Vaivoda vadītājiem vērienīgajiem infrastruktūras un ceļu projektiem.

“Progresīvie” uzskata, ka Vaivoda palikšanā amatā, par ko aktīvi iestājās Ķirsis, ir radījusi būtisku un pierādītu kaitējumu domes budžetam, gan sagrāvusi pašvaldības reputāciju, parādot, ka Rīga netiek galā ar korupciju savā degungalā.

Jau 2023. gadā vasarā Rīgas domē pret Vaivodu tika uzsākta disciplinārlietas izmeklēšana. Ķirsis, kā par satiksmes nozari atbildīgais vicemērs, no pirmās dienas aktīvi aizstāvēja Vaivodu gan publiski, gan ar domes balsojumu panāca disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas nomaiņu. Sekojoši Vaivods varēja turpināt darbu līdz pat savai aizturēšanai. Toreizējo notikumu rezultātā demisionēja Mārtiņš Staķis, kurš nebija gatavs uzņemties atbildību par Vaivoda tālāko darbu un Ķirša aktīvo pretdarbību dienesta izmeklēšanai, uzsver frakcijā.

Arī “Saskaņa” pauž viedokli, ka “pēc šodien izplatītās informācijas no KNAB, esošajam mēra Vilnim Ķirsim vairs nav vietas Rīgas domes vadībā, viņam ir jāuzņemās politiskā atbildība par notiekošo ar Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu. Šādas situācijas kategorsiki nav pieļaujamas un ir jāizskauž no Rīgas domes valdošās koalīcijas vadības stila!”

“Saskaņa” aicina gan koalīcijas, gan opozīcijas partijas “sadarboties un vienreiz kopīgiem spēkiem pieņemt lēmumu rīdzinieku interesēs un atbrīvot Ķirsi no amata”.

“Līdzšīnējā Ķirša darbība, kas gan izpaužas drīzāk kā bezdarbība, katram rīdziniekam ir uz delnas – ilgstoša nespēja sakārtot transporta infrastruktūru, Rīga slīkst bedrēs, nespēja kvalitatīvi un godprātīgi pildīt domes vadītāja pienākumus, tāds vadītājs nevar turpināt savu pienākumu pildīšanu. Ir pilnībā sagrauts rīdzinieku uzticības portfelis par labu un efektīvu pilsētas pārvaldību, kas vērsts rīdzinieku interesēs!” izplatītajā paziņojumā norāda  “Saskaņa”.

Lasiet arī: Lielākās pensijas saņēmējs Latvijā saņem 43 000 eiro mēnesī

Lasiet arī: Eksperti: Kara gadījumā aizbēgt no Latvijas, visticamāk, neizdotos

Lasiet arī: VIDEO | Repše: Karš būs. Diemžēl arī Latvijā

Lasiet arī: Komponista Kulakova meita atklāj, kāda bijusi abu pēdējā saruna

Lasiet arī: Lelde Ceriņa: Esmu bijusi ļoti nepašpārliecināta

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube