Einars Repše. Foto: Aivis Freidenfelds, Valsts kanceleja/Flickr

“Šobrīd ir pilnīga skaidrība, ka karš būs. Diemžēl arī Latvijā. Izņemot, ja nenotiks brīnums – ja Putinu nesakaus pilnīgi tūlīt kaujas laukā Ukrainā,” tā  TV24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” norādījis  bijušais premjers Einars Repše.

“Jebkurš pamiers, jebkura konflikta iesaldēšana nozīmē, ka karš būs. Šeit ir divas ļoti lielas komponentes – pirmām kārtām mums atgādina par vēsturi – mēs it kā neko nemācamies, bet mums atgādina. Atgādina situāciju, kas bija īsi pirms Otrā pasaules kara, kad Ādolfs Hitlers bija “nogājis no prāta” un iedomājies, ka viņam visu pasauli vajag iekarot, visu Eiropu vismaz. Ļoti līdzīga situācija ir šobrīd ar Putinu, viņš arī ir “nogājis no prāta”, viņam ar Krieviju nepietiek, viņam vajag iekarot Eiropu. Nonācis viņš ir tik tālu, ka apstāties faktiski vairs nevar. Ja viņš šobrīd netiek sakauts, tad viņš ies tālāk, viņam faktiski citas izejas nav. Tas nozīmē, ka Latvijā mums ir gaidāms karš un tam ir nopietni jāsāk gatavoties,” raidījumā izteicies Repše.

“Tas, ko mēs esam iemācījušies šobrīd, kas ir atšķirīgi, tās ir visas modernās tehnoloģijas – raķetes, kas lido precīzi, droni, kas lido ļoti precīzi. Šobrīd pilnīgi skaidrs, ka neko nevar glabāt Nacionālo Bruņoto spēku bāzēs, neko nevar organizēt Aizsardzības ministrijas ēkā. Visas tās ēkas, kas ir zināmas mums, kas ir zināmas arī ienaidniekam, pretiniekam, viņas tiks iznīcinātas burtiski konflikta pirmajās minūtēs, tāpēc šobrīd jaunā veidā jāpaļaujas uz decentralizētu, izskaisītu aizsardzību, kur ir daudz mazu noliktavu, kas ir zināmas labi sagatavotiem, uzticamiem cilvēkiem,” uzsvēris Repše, piebilstot, ka tur  jābūt visam, kas nepieciešamais, lai varētu no dažādiem punktiem Latvijā izrādīt pretestību. Protams, arī infrastruktūrai, pēc viņa teiktā, ir jābūt sagatavotai.

“Vēl, ko mēs varam mācīties, ka Krievijas kara vešanas metodes esot vēl nežēlīgākas nekā Hitera kara vešanas metodes. Tā ir masveida bumbošana, viņi nerēķinās ar sava dzīvā spēka zaudējumiem. Pilnīgi nerēķinās ar tiem! Līdz ar to Latvijai ir jābūt pilnīgi gatavai pēc sliktākā scenārija šodien. Ja notiks brīnums un īstenosies labākais scenārijs, tad tas lielā mērā būs pateicoties tam, ka mēs esam sagatavojušies,” tā  raidījumam uzsvēris bijušais Ministru prezidents.




Jāpiebilst, ka Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus sniegt savu ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, izvēloties kādu no sev piemērotākajiem militārās apmācības un dienesta veidiem. Viens no veidiem, kā iesaistīties valsts aizsardzībā, ir apgūt rezervistu militāro apmācību.

Rezervistu militārās pamatapmācības kurss dod iespēju rezervistam – Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 50 gadiem, bez militārās sagatavotības, brīvprātīgi apgūt dienestam rezervē noteikto militāro pamatapmācību. Tie Latvijas pilsoņi, kuri būs sekmīgi apguvuši rezervistu militārās pamatapmācības kursu, dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Rezervistu militārās pamatapmācības kurss 2024.gadā tiks organizēts trīs nedēļu garumā no 27.jūlija līdz 17.augustam un tam var pieteikties līdz 1.jūnijam, vienotajā rekrutēšanas platformā “klustikaravirs.lv” tiešsaistē aizpildot pieteikuma anketu.

Rezervistu militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatkursā rezervists iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, kaujas šaušana, sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī – lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī.

Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti tiks nodrošināti ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu, nepieciešamo ekipējumu un inventāru. Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju 41,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Rezervisti tiks nodrošināti ar ēdināšanu vai saņems karavīra uzturdevu, kas ir 14 eiro dienā.

Rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks Alūksnē, bet pirms kursa sākuma tiks atvērti pulcēšanās punkti Gulbenē, Valmierā, Jēkabpilī, Saldū un Rīgā, no kuriem rezervisti tiks nogādāti uz un no mācību vietas. Kursa laikā – 3. un 4.augustā – tiks plānota brīva nedēļas nogale.

Pieteikties apmācības kursam var Latvijas pilsoņi (vīrieši un sievietes) bez militārās sagatavotības vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī (B1). Militārajai apmācībai pieņems rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbaudīs medicīniskā komisija.

Jāņem vērā, ka šī kursa apgūšana neatbrīvo 18 un 19 gadus vecus pilsoņus no iesaukšanas valsts aizsardzības dienestā.

Lasiet arī: Komponista Kulakova meita atklāj, kāda bijusi abu pēdējā saruna

Lasiet arī: Lelde Ceriņa: Esmu bijusi ļoti nepašpārliecināta

Lasiet arī: VID bijusī vadītāja Jaunzeme kompensācijā saņēmusi teju 22 000 eiro

Lasiet arī: «Kursīvs šogad modē» – CSDD, līdzīgi kā Pasažieru vilciens un Rīgas satiksme, nomaina logo

Lasiet arī: Iznāks grāmata par skandalozo bokseri Mairi Briedi

Lasiet arī: FOTO | Sirreāls miglas rīts Slokas ezera takā

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Einars RepšeKaršVladimirs Putins

youtube icon
Abonēt youtube