Foto: Pexels/Pitamaas
Majonēze ir viena no populārākajām mērcēm pasaulē, ar kuru sacensties varētu, iespējams, vien Holandes mērce. Ņemot vērā mērces popularitāti un pircēju pieprasījumu, ražotāji rada arvien jaunus mērču veidus, tādēļ aktuāls ir jautājums: kā neapjukt un orientēties starp dažādajiem majonēžu veidiem, lai atrastu savai maltītei piemērotāko?
Lai gan atšķiras versijas par to, kur īsti radusies majonēze – Francijā, Spānijā vai Anglijā, viena no pasaulē populārākajām versijām vēsta par Spānijai piederošās Baleāru salas pilsētu Mao, kuru reiz okupējuši angļi, bet pēc tam iekarojuši franču kardināla Rišeljē karapulki. Lūk, tieši Rišeljē pavārs 1756.gadā esot karotājam pasniedzis “mahonēses” mērci, kas gatavota tikai no divām sastāvdaļām – olām un eļļas. Kad 1756.gadā Rišeljē iekaroja Menorkas salu un Mao pilsētas ostu un paša pavārs bija tam pasniedzis “mahonēzes” mērci, Rišeljē mērces recepti aizveda uz Franciju un padarīja pazīstamu franču galmā.
Lai kā arī būtu, un, lai kuram piederētu majonēzes pirmatklājēja slava, šodien mūsu virtuve bieži vien bez šīs mērces, kas top no olām, eļļas un etiķa vai citrona sulas – nav īsti iedomājama.
Majonēze ir kļuvusi par nozīmīgu sastāvdaļu, ko izmantojam ikdienā pievienojot dažādiem ēdieniem, jo sevišķi, kā piedevu salātiem. Protams, majonēzi no klasiskajām sastāvdaļām varam pagatavot arī paši, bet, ja ikdienas steigā laika tam neatliek, lieliski noder kāda no jau gatavajām majonēzēm.
“Pēc Lieldienām nešaubīgi rodas jautājums – ko iesākt ar visām vārītajām olām nākamajā dienā? Tā ir vislielākā bēda, jo pēc dažādām spēlēm un nodarbēm, kur Lieldienās neiztikt bez olām, daudz olu arī paliek pāri. Bet Otrajās Lieldienās no olām un majonēzes varam gatavot dažādus kārtojumus, piemēram, kāpēc, lai nepagatavotu siļķes kārtojumu, kur kā mērci izmantojam, piemēram, ķiploku, Brokastu, Provansas vai Oriģinālo majonēzi? Varam pagatavot daudzu iecienītās pildītās olas, sajaucot vārīto olu dzeltenumus ar majonēzi, sapildīt olu pusītēs, dekorēt ar ķilavām vai anšoviem, un mums ir atkal jauns brokastu ēdiens!” iesaka Zommers.
Oriģinālā majonēze, ir izcili bieza, garda un mutē kūstoša. Tās sastāvā ir 75% augstvērtīgas eļļas, 7,5% olas dzeltenumu un labas kvalitātes spirta etiķis, kas tiek uzskatīts par kvalitatīvāku, nekā tradicionāli ražošanā izmantotais. Augstvērtīgās izejvielas arī ir tas, kas šai majonēzei sniedz to patieso “īstās majonēzes” garšu. Pateicoties augstajam eļļas saturam, šī majonēze ir vērtīgs Omega-3 avots.
Brokastu majonēzes garša ir maiga, tās sastāvā ir beta karotīns – A vitamīna provitamīns, kas piešķir majonēzei arī maigi dzeltenu, apetelīgu krāsu. Šī majonēze ir lieliski piemērota ēdienu garnēšanai un salātu gatavošanai. Provansas majonēzei raksturīga bieza konsistence, tā lieliski piemērota ēdienu garnēšanai, jo nenotek.
“Vēl viena recepte: rīvētas olas, svaigs ābols, parastais vai šalotes sīpols, kas ir nedaudz maigāks, citrona sula un siļķe – fantastiska garšu kombinācija, ko varam papildināt ar nedaudz majonēzes – tiešām ļoti garšīgi,” iesaka šefpavārs Raimonds Zommers.
Ja Lieldienās rasolu neēdīsim, tad nākamajā dienā šie klasiskie salāti ir labi piemēroti, lai izmantotu neapēstās olas, un rasola pagatavošanai vislabāk noder “Spilva” Rosola majonēze, kā sastāvā bagātīgi pievienotas garšvielas. “Rosola majonēze” ir maigi pikanta, garšas buķetē dominē sinepes un pipari, tai ir maiga krēmveida, nedaudz plūstoša konsistence. Bet gatavojot salātus, kuru pamatā ir sēnes, meža sēņu garšu vēl vairāk izcels Baraviku majonēze, kā sastāvā ir baravikas un bekas, kā arī receptūrā izmantotas kvalitatīvas brīvo vistu dētās olas. Baraviku majonēze, līdzīgi kā Grauzdētu sīpolu majonēze piemērota arī gaļas ēdieniem. Grauzdētu sīpolu majonēze īpaša ar to, ka ražošanas procesā tiek pievienoti kraukšķīgi, grauzdēti sīpoli, kas lieliski papildina majonēzes garšu. Šī majonēze noteikti bagātinās arī kartupeļu ēdienus, un būs saderīga lietošanai sviestmaizēm, hotdogos un hamburgeros,” stāsta šefpavārs.
Lasiet arī: Judzis: Man nebija citas izvēles, kā vien doties prom no Latvijas
Lasiet arī: Kopdzīve, rutīna, laulības – kas katru no zodiaka zīmēm visvairāk biedē attiecībās
Lasiet arī: Šefpavāra Raimonda Zommera padomi, kā Lieldienās kļūt par olu kauju līderi
Lasiet arī: «Lūdzu, vairs nevairojaties» – sekotāji Didrihsonei pārmet pārlieku biežu atpūtu bez bērna
Lasiet arī: VIDEO | Ēķis uzņēmis patiesos notikumos balstītu daudzsēriju filmu Dumpis
Lasiet arī: Trīs soļi, kā viegli un lēti izrotāt Lieldienu galdu – padomos dalās interjera dizainers