Foto: Pixabay/ David_Peterson

Vietnē “ManaBalss” tiek vākti paraksti par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā dažādos pasākumos. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši nedaudz vairāk kā 160 Latvijas pilsoņi, taču, lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, nepieciešami vēl vismaz 9837 paraksti.

Latvijā sabiedriskajos pasākumos, visbiežāk – sporta notikumos, Latvijas valsts himna “Dievs, svētī Latviju” nereti tiek atskaņota saīsinātajā versijā –  bez atkārtojumiem, skaidro iniciatīvas iesniedzējs Jēkabs Taranga.

“Likumā “Par Latvijas valsts himnu” ir norādīts, ka tā jāizpilda pēc likuma 3. panta pielikumā norādītājām notīm – tātad ar atkārtojumiem pēc 8. un 16. takts. MK grozījumi “1999. gada 12. janvāra noteikumiem Nr. 14 “Kārtība, kādā tiražējamas Latvijas valsts himnas notis un skaņu ieraksti”” ir pretrunā ar likuma “Par Latvijas valsts himnu” pielikumā redzamajām notīm, pieļaujot ignorēt atkārtojuma zīmes, skaidro iniciatīvas pieteicējs, uzskatot, ka “nav labi, ka MK veic izmaiņas himnas kompozīcijā”.

Tāpēc Taranga rosina mainīt MK grozījumus “1999. gada 12. janvāra Nr. 14 “Kārtība, kādā tiražējamas Latvijas valsts himnas notis un skaņu ieraksti””, anulējot 4. punktu (īsās versijas atskaņošana), un himnu likt atskaņot pilnā tās garumā, saskaņā ar Baumaņu Kārļa rakstītajām notīm.

“Tā mēs panāksim cieņpilnu, vienlīdzīgu attieksmi pret valsts simboliku vienmēr. Jo mēs taču neizmantojam pusi karoga vai pusi ģerboņa,” pilnas himnas atskaņošanas nepieciešamību pamato iniciatīvas autors.

Lasiet arī: Karstasinīga, netradicionāla, dīvaina – kāda mamma esi tu

Lasiet arī:  No sešiem rītā līdz diviem dienā – Grevcova sākusi veikt sabiedriskos darbus

Saistītās tēmas: Latvijas himnaManaBalss

youtube icon
Abonēt youtube