Foto: Pixabay/ ptksgc

Finanšu ministrs Arvils Ašaradens (“Jaunā Vienotība”) atklājis, ka pēc vēlēšanām Latvijas nodokļu maksātājus sagaida nepatīkams pārsteigums – lielāki nodokļi, atklāj “Latvijas attīstībai” līdzpriekšēdētājs Juris Pūce.

“Pievienotās vērtības nodokļa pieaugumu izjutīs pilnīgi visi. Tas ietekmēs pārtikas, mājokļa un citus izdevumus, vēl vairāk palielinot ikdienas tēriņus. Esošā valdība savas (bez)darbības rezultātā ir nonākusi situācijā, kur nodokļu ieņēmumu plāns, lai arī sākotnēji tika izstrādāts ļoti piesardzīgi, nepildās, un arī ekonomika neizrāda izaugsmes pazīmes. Vienlaikus tuvojas nākamā gada budžeta sastādīšanas laiks, un jau tagad ir skaidrs, ka Latvijas valdība vairs nedrīkstēs veidot budžetu ar tik lielu budžeta deficītu, kāds tas ir 2024.gadā,” medijiem izplatītā paziņojumā norāda Pūce.

Pēc viņa teiktā, šādā situācijā, kad tēriņi tik ļoti pārsniedz ieņēmumus, iespējas ir tikai divas – samazināt izdevumus vai celt nodokļus.

“Uz izdevumu samazināšanu diez ko cerēt nevaram. “Vienotības”, “Progresīvo” un ZZS koalīcija nespēs nopietni pieķerties izdevumiem. Drīzāk Latvijas sabiedrībai jāapzinās, ka visi esošās valdības solījumi pensionāriem, skolotājiem, mediķiem, policistiem un karavīriem celt algas un pensijas ir jāuztver tikai kā priekšvēlēšanu mirāža. Naudas tam, visticamāk, nebūs,” reālo situāciju novērtē “Latvijas attīstībai” līdzpriekšēdētājs.

“Papildus nepieciešami ir simtiem miljoni eiro, tātad ļoti ticamas ir runas, ka plānots nopietni paaugstināt pievienotās vērtības nodokli. Latvijas iedzīvotājiem tas nozīmēs vēl augstākas cenas, bet Latvijas uzņēmējiem, īpaši tiem, kas strādā vietējā tirgū – lielākus izdevumus. Ekonomika šādos apstākļos turpinās stagnēt,” teikts paziņojumā.

Pūce norāda, ka valdība izvēlējusies vieglāko ceļu, kam labākajā gadījumā var būt tikai neliels īstermiņa efekts, taču tas nerisinās situāciju pēc būtības: “Nodokļu celšanas vietā vajadzētu saprātīgu ekonomikas recesijas pārvarēšanas stratēģiju, kas balstītos izaugsmē caur eksportu. Tad arī nodokļu ieņēmumi būtu labāki, un pirms vēlēšanām nebūtu jāslēpj, ka valdība nodokļus vēlas celt,” tā Pūce.

“Šobrīd izskanējis, ka PVN varētu tikt celts par vienu procentu. Taču zinot, cik lēni pildās valsts kase, šis visticamāk ir apzināts paziņojums, lai tautai nebūtu tik liels pārsteigums, ja reālais palielinājums būs vismaz divas reizes lielāks. Tā tas šobrīd jau esot ierakstīts valdības izstrādātajos finanšu aprēķinos,” teikts politiskā spēka izplatītajā paziņojumā.

Arī “Jaunā konservatīvā partija” (JKP) kategoriski iebilst pret plānoto nodokļu celšanu, kas iedzīvotājus dzīs vēl lielākā nabadzībā. “Aicinām Arvilu Ašeradenu un Eviku Siliņu godīgi pateikt pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, ka nākamgad gaidāma PVN un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšana,” mudina JKP.

Lasiet arī: Karstasinīga, netradicionāla, dīvaina – kāda mamma esi tu

Lasiet arī:  No sešiem rītā līdz diviem dienā – Grevcova sākusi veikt sabiedriskos darbus

youtube icon
Abonēt youtube