Foto: Pixabay/Anilsharma26
Sešas kafijas krūzes dienā, saldumu krājumi atvilktnē un vēl kāds enerģijas dzēriens pēdējam spēku uzrāvienam – šāds scenārijs ne vienam vien ir kļuvis par ikdienas izdzīvošanas stratēģiju. Īslaicīgais “dopings” sniedz ātru enerģiju, taču tam neizbēgami seko straujš kritums ar nogurumu, aizkaitinājumu un koncentrēšanās spēju samazināšanos. Kā pārraut šo apburto loku un stabilizēt enerģijas līmeni?
“Dzērieni un našķi, kas satur kofeīnu, cukurus un citus stimulējošus savienojumus, īslaicīgi var dot sajūtu, ka spēks ir atgriezies, taču organisms par to samaksā ar straujām cukura un hormonu svārstībām. Ja stimulanti kļūst par galveno enerģijas avotu, mēs nevis risinām noguruma cēloni, bet gan padziļinām izsīkuma bedri. Tas ilgtermiņā var novest pie pastāvīga enerģijas trūkuma, miega traucējumiem, garastāvokļa svārstībām, kā arī vielmaiņas un sirds-asinsvadu sistēmas problēmām. Šādā veidā sākotnēji nevainīgs ieradums var pāraugt hroniskā disbalansā, kas ietekmē gan fizisko, gan psihisko veselību,” stāsta Veselības centra “Vivendi” sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa.
Apburtais loks: jo vairāk lieto, jo mazāka jēga
“Lai šo situāciju risinātu, iesākumā ieteicams padomāt, kāpēc šāds ieradums vispār ir izveidojies. Dažkārt tas saistīts ar nepilnvērtīgu uzturu vai stingru diētu, kad apzināti vai neapzināti tiek pagarināts laiks starp ēdienreizēm, izmantojot kafijas stimulējošo iedarbību, lai nomāktu izsalkumu. Taču biežāk problēma ir nepietiekams miegs – cilvēks, nejūtoties izgulējies, mēģina uzturēt modrību ar neskaitāmām kafijas krūzēm.
Rezultātā diena tiek pārvarēta, bet vakarā kofeīna pārslodzes dēļ jau atkal ir grūtības aizmigt, un apburtais loks turpinās,” skaidro uztura speciāliste.
Tādā veidā stimulantu sniegtais īslaicīgais uzrāviens ar laiku pārvēršas par vēl lielāku izsīkumu, turklāt var pasliktināt miega kvalitāti, garastāvokli un spēju koncentrēties. Organismam kļūst arvien grūtāk atjaunot dabisko līdzsvaru, un stimulanti vairs nespēj pildīt sākotnēji gaidītās funkcijas – lai iegūtu vēlamo efektu, uzņemam tos arvien lielākā daudzumā.
Cik daudz ir par daudz
“Svarīgi ir rūpēties par pietiekamu miegu un nepārsniegt ieteicamo kofeīna daudzumu,” norāda aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane. “Pieaugušajiem dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 300-400 miligramiem kofeīna – tas ir apmēram trīs četras kafijas krūzes. Tikpat būtiski ir laikus doties gulēt, vēlams pirms pusnakts, un nodrošināt sev vismaz septiņas astoņas stundas kvalitatīva miega, turklāt daļai cilvēku būs vajadzīgas pat deviņas stundas. Enerģiju daudz ilgtspējīgāk palīdzēs uzturēt sabalansētas maltītes ik pēc trim četrām stundām un pietiekams ūdens daudzums.”
Turklāt jāņem vērā individuālā tolerance – cilvēkiem ar trauksmi, sirdsklauvēm vai atviļņa slimību kafija var pastiprināt simptomus, tādēļ šādos gadījumos to ieteicams ierobežot vai pat pilnībā izslēgt. “Savukārt enerģijas dzērieni satur ne tikai kofeīnu, bet arī citus stimulantus un piedevas, kas pastiprina to iedarbību. Šādu produktu stimulējošais efekts ir krietni spēcīgāks, bet arī riskantāks – tie nav ieteicami nedz ikdienā, nedz kā vienreizējs risinājums,” uzsver Dr. Laila Siliņa.
Tāpat būtiski sekot līdzi ēdieniem un dzērieniem pievienotajam cukura daudzumam. Dienas normai pieaugušajam nevajadzētu pārsniegt 25-50 gramus jeb 6-12 tējkarotes. Tajā ietilpst ne tikai tējai vai kafijai pievienotais cukurs, bet arī slēptie avoti – saldinātie dzērieni, konditorejas izstrādājumi, brokastu pārslas, jogurti un arī daļa šķietami veselīgo uzkodu.
Vai tiešām par našķiem jāaizmirst?
“Mēģinot aizvietot izsapņoto našķi ar augļiem, riekstiem vai citām alternatīvām, vēlme pēc kāruma bieži vien nepazūd. Rezultātā jau pēc pāris dienām notiek pārēšanās, un apēstā daudzums nereti ir krietni lielāks, nekā tas būtu bijis, ja izvēlētos nelielu porciju brīdī, kad to patiesi gribas. Arī pilnīga atteikšanās var radīt “aizliegtā augļa” efektu – pasakot sev, ka kaut ko nedrīkst, doma par to kļūst tikai intensīvāka,” skaidro Dr. Laila Siliņa.
Uztura speciāliste akcentē apzinātu ēšanu kā zelta vidusceļu, proti, izvēlēties tieši to, kas sniedz visvairāk prieka, un baudīt to mērenā daudzumā. Ik pa laikam atļaujoties kādu kārumu, tas kļūst par patīkamu akcentu, nevis problēmu ikdienas uzturā.
Nav ieteicama našķošanās starp ēdienreizēm, taču, ja ļoti gribas, labāk to izdarīt uzreiz pēc maltītes – kā nelielu desertu. Šādā gadījumā našķim vairs nav funkcija remdēt izsalkumu, to iespējams ēst lēnāk un ar lielāku baudu. Apzināti pievēršot uzmanību garšai, smaržai, tekstūrai un citām niansēm, bieži pietiek ar pavisam nelielu gabaliņu, lai gūtu gandarījumu un izvairītos no aizliegtā augļa sajūtas.
“Enerģijas izsīkums un nogurums nav vājums, bet organisma signāls, kas mudina ieklausīties sevī. Līdzsvaru iespējams atgūt ar vienkāršām, bet sistemātiskām izvēlēm – regulārām, sabalansētām maltītēm, kurās ir olbaltumvielas, šķiedrvielas un veselīgie tauki, pietiekamu miegu un kustībām ikdienā,” papildina farmaceite Alīna Fleišmane. “Enerģijas uzturēšanai svarīgi arī dabiskie palīgi – B grupas vitamīni, magnijs, omega-3 taukskābes un dzelzs, ko nepieciešamības gadījumā var lietot papildus, iepriekš konsultējoties ar savu ārstu vai farmaceitu.”
Lasiet arī:
Pieci neveiklākie brīži vecpuišu cīņā par Leldes Dreimanes un Lindas Kalniņas uzmanību
600 droni un 48 raķetes – Baiba Sipeniece – Gavare piedzīvo šausmas Kijivā
Pateicoties sievai, Kaspars Kambala spēlē līdzās Džūdam Lovam filmā par Putinu
Vēl aizvien laimestam nav pieteicies laimīgais, kurš izlozē Eurojackpot laimējis 120 miljonus eiro
«Paveikts fundamentāli daudz!» – Rīgas domes vadība atskaitās par pirmajās 100 dienās izdarīto