Uz jautājumu – vai jums garšo cepti ēdieni, daudzi cilvēki, īpaši jaunieši, visbiežāk atbild: “Jā!”  Atteikties no ceptiem, kraukšķīgiem kartupeļiem nevar neviens. Daudziem pat patīk, ja ēdiens ir nedaudz pārcepts.

Diemžēl šādu ēdienu piekritēji pat nenojauš, ka pastāvīga to lietošana uzturā var novest pie vienas no briesmīgākajām slimībām – vēža. Par potenciālo cepta ēdiena kaitīgumu (īpaši kartupeļu) zinātnieki runā jau sen.

ham

Tiešu saistību starp cepta ēdiena lietošanu un ļaundabīgo audzēju rašanos atklājuši holandiešu zinātnieki. Viņi konstatēja, ka sievietēm, kuras bieži lieto ceptus ēdienus, divas reizes palielinās risks saslimt ar dzemdes un olnīcu vēzi.

u83_11

Cepšanas procesā daudziem produktiem rodas īpašas vielas – akrilamīdi, kas ir kancerogēni. To īpaši daudz ir pārceptos produktos. To secinājuši mediķi, izpētot 120 tūkstošus labprātīgo, kuri tika izmeklēti un kontrolēti 11 gadu garumā.

72

Daiļā dzimuma pārstāvēm, kuru organismā ik dienu nonāk vidēji 40 mikrogrami akrilamīdu (tas atbilst puspakai cepumu vai čipsu), risks saslimt ar olnīcu un dzemdes vēzi ir divas reizes lielāks, nekā sievietēm, kuras šādu pārtiku nelieto. Speciālisti aicina pacientus, īpaši daiļā dzimuma pārstāves, pēc iespējas mazāk uzturā lietot ceptus ēdienus. Arī no čipsiem un tamlīdzīgiem snekiem arī labāk atteikties pavisam.

Saistītās tēmas: Ēdiensslimībastrekns

youtube icon
Abonēt youtube