Par olimpisko spēļu norisi daudzas pilsētas visā pasaulē cīnās ilgi pirms spēļu norises sākuma. Tas ir ļoti prestižs un arī atbildīgs uzdevums, par kuru uzņēmēji vēl pēc vairākiem gadiem nav atguvuši savus ieguldītos līdzekļus. Visnepatīkamākais ir tas, ka pēc olimpiskajām spēlēm daudzi sporta objekti kļūst par nevēlamiem un pēc laika tiek nojaukti vai vienkārši aizmirsti.

1. Ziemas olimpiskās spēles Sarajevo, Bosnijā (1894)

1984. gadā Dienvidslāvija kļuva par otro sociālisma nometni, kur notika olimpiskās spēles. Gatavošanās spēlēm notika vairākus gadus. Diemžēl kara dēļ olimpiskās iekārtas kļuva par kaujas vietām. Pēc kara varas iestādes olimpiskās vietas padarījušas nekaitīgas, taču vietējie joprojām baidās tur doties.

2. Vasaras olimpiskās spēles Atēnās, Grieķijā (2004)

2004. gada olimpisko spēļu rīkošana Grieķijai izmaksāja aptuveni 8 miljardus eiro. Lielākā daļa sporta objektu tika uzbūvēti īpaši šim pasākumam. Valstij jau pirms spēlēm draudēja krīze, bet olimpiskās spēles tikai veicināja ekonomisko sabrukumu. Pēc olimpiskajām spēlēm stadioni ir pamesti: dažos no tiem pat ir izveidotas bēgļu nometnes. Tikai 1 no 22 olimpiskajiem objektiem joprojām darbojas.

3. Vasaras olimpiskās spēles Atlantā, ASV (1996)

Gadu pēc olimpiskajām spēlēm Atlantā – ASV varas iestādes nolēma nojaukt Atlanta – Fulton County stadionu. Šo objektu iekļāva nojaucamo objektu sarakstā, kuriem ir vairāk nekā 30 gadu. Detonizēšanai tika izmantoti vairāk nekā 350 kilogrami sprāgstvielu.

4. Vasaras olimpiskās spēles Berlīnē, Vācijā (1936)

Ar neticamu vērienu 1936. gadā olimpiskās spēles norisinājās Vācijas pilsētā Berlīnē. Tajā laikā Ādolfs Hitlers pavēlēja visu organizēt visaugstākajā līmenī. Olimpisko spēļu atklāšana pat tika pārraidīta televīzijā. Taču karš veidoja savas olimpisko objektu korekcijas. Daži no tiem tika pārvērsti militārajās bāzēs, citi – nojaukti, kamēr citi palikuši nevērtīgi un sabiedrībai vairs nederīgi.

5. Vasaras olimpiskās spēles Pekinā, Ķīnā (2008)

Olimpiskie objekti pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm vēl neizskatās tik nomācoši, varbūt tāpēc, ka tas nebija nemaz tik sen. Pekinas Nacionālajā stadionā vairs nenotiek pasākumi. Bet tur laiku pa laikam notiek dažādi muzikāli priekšnesumi un festivāli. Citiem objektiem gan ir paveicies mazāk. Tie vienkārši ir jāslēdz.

Saistītās tēmas: objektiOlimpiskās spēlesPamesti

youtube icon
Abonēt youtube