Kad 20. gadsimta 90. gados gandrīz no katra otrā mobilā telefona skanēja “Nokia tune” melodija, tā bez šaubām kļuva par vienu no atpazīstamākajiem zvanu toņiem pasaulē. Tomēr tajā pašā laikā reti kurš aizdomājās par to, kurš ir šīs kompozīcijas autors un kāda ir tās vēsture.

1993. gadā “Nokia” viceprezidents apstiprināja vienu no kompānijas pamatlēmumiem: viņi izvēlējušies “Gran Vals” solo ģitāras kompozīciju, ko 1902. gadā uzrakstījis spāņu komponists Fransisko Tarrega.

Tieši šis muzikālais pavadījums kļuva par “Nokia tune” versiju. Tiek uzskatīts, ka Tarrega ir 20. gadsimta klasiskās ģitāras spēles pamatlicējs, kā arī bijis viens no tiem mūziķiem, kurš popularizējis interesi par ģitāru kā solo instrumentu.

Pirmo reizi 3 sekunžu ilgais “Nokia tune” parādījās “Nokia 1011” 20. gadsimta 90. gados, bet pilnvērtīgs zvanu tonis pirmo reizi tika atskaņots modelī “Nokia 2110″ 1994. gadā. Tajā brīdī to sauca “Ringtons 7″.

1997. gada decembrī “Nokia 6110″ modeļa melodija izpelnījās savu pirmsākumu nosaukumu “Grande Valse”, bet 1999. gadā tā oficiāli tika pārdēvēta “Nokia tune” un kļuva par vienu no “Nokia” vizītkartēm.

1999. gadā Džimijs Kuatins, kurš kādreiz strādāja ar slaveno grupu “K.L.F.” un muzikantu Gaju Pratti, laida klajā singlu “I Wanna 1-2-1 With You”, kurā bez šaubām varēja saklausīt “Nokia tune” melodiju.  Drīzumā grupa “Super Furry Animals” izlaida singlu “Wherever I Lay Phone”, kura pamatā arī bija “Nokia tune” tēma.

 

 

 

 

Avots

Saistītās tēmas: NokiaVideoZvanu Tonis

youtube icon
Abonēt youtube