Uzlabojies iedzīvotāju kritiskais vērtējums par Latvijas ekonomisko situāciju, pavēstīja “Baltic International Bank” korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā “Baltic International Bank Latvijas barometra” pētījuma datiem.

Tāpat uzlabojies vērtējums par iespējamiem uzlabojumiem ģimenes materiālajā situācijā un darba izredzēm, turklāt pēc ilgstošas lejupslīdes pozitīvu izaugsmi guvis arī valdības darba vērtējums.

Lapsa atzīmēja, ka iepriekšējā pētījuma rezultāti iedzīvotāju vidū atklāja izteiktu neapmierinātību ar valdības darbu. Indekss kritās par 12 punktiem, taču jūlijā valdības darba novērtējums pakāpies par deviņiem punktiem. Kaut arī noticis kāpums, apmierinātību ar valdības darbu norādīja 20% iedzīvotāju, turklāt neapmierināi ir 72% respondentu.

Pēc Lapsas paustā, Latvijas ekonomikas un ģimeņu finansiālā stāvokļa izvērtējums pakāpies par pieciem punktiem.  “Tomēr jāatzīst, ka arī šajos jautājumos lielākā daļa iedzīvotāju saglabā skepsi. Novērtējot Latvijas ekonomisko situāciju, 49% aptaujāto ekonomisko situāciju uzskata par sliktu, bet par labu to atzina 5%. Savukārt, vērtējot ģimenes materiālo situāciju, 14% iedzīvotāju ģimenes finansiālo stāvokli vērtēja kā labu, savukārt 27% aptaujas dalībnieku atbildēs parādījās viedoklis, ka stāvoklis ir slikts,” informēja Lapsa.

“Četru punktu kāpumu šomēnes piedzīvojis arī indekss iedzīvotāju prognozēm par iespēju Latvijā atrast labu darbu. Tas gan nemaina faktu, ka kopējie rādītāji joprojām saglabājas negatīvi. Kritiski uz laba darba atrašanas iespēju raugās 59% iedzīvotāju, kamēr cerīgi un pozitīvi noskaņoti ir vien 8%,” skaidroja Lapsa.

Tāpat viņa norādīja, ka nelielas svārstības notikušas iedzīvotāju nākotnes vērtējumā (par vienu punktu mazāk). Par diviem punktiem samazinājies vērtējums par Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozēm. Paužot prognozes par Latvijas ekonomiskās situācijas attīstību turpmākā gada laikā, 14% aptaujas dalībnieku izteica minējumu, ka situācija būs uzlabojusies, taču visnotaļ pesimistiski uz nākotni lūkojas 24% aptaujas dalībnieku. Kaut arī kritums salīdzinājumā ar jūniju bijis neliels, patlaban tas ir zemākais novērotais vērtējums kopš 2015. gada oktobra.

“Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: ekonomikaiedzīvotājiLatvijaPētījums

youtube icon
Abonēt youtube