ASV varas iestādes otrdienas vakarā izvirzīja sprādzienos Ņujorkā un Ņūdžersijā aizdomās turētajam Ahmadam Hānam Rahami četras apsūdzības saistībā ar šiem sprādzieniem.

Afganistānā dzimušajam 28 gadus vecajam ASV pilsonim Rahami tika izvirzītas apsūdzības masu iznīcināšanas ieroča lietošanā, sabiedriskas vietas spridzināšanā, īpašuma iznīcināšanā, un iznīcinošas ierīces lietošanā.

Apsūdzības, kas formulētas 13 lappušu garā dokumentā, izvirzīja ASV prokurors Prīts Bharara tiesā Ņujorkas Manhetenas rajonā.

Pirms tam Rahami Ņūdžersijas štatā tika izvirzītas apsūdzības nelikumīgā ieroča glabāšanā un piecu policistu slepkavības mēģinājumā.

Sestdien sarīkotajā sprādzienā Ņujorkas Manhetenas rajona Čelsijas mikrorajonā tika ievainots pavisam 31 cilvēks. Netālu tika atrasts vēl viens spridzeklis, kas bez starpgadījumiem tika neitralizēts.

Abi spridzekļi bija pagatavoti no katliem, kas piepildīti ar šrapneļiem, Ziemassvētku lampiņām, veciem mobilajiem telefoniem un sprāgstvielām.

Pirms tam sestdien Ņūdžersijas štata Sīsaidpārkas pilsētā eksplodēja cauruļbumba blakus labdarības skrējiena trasei neilgi pirms tam, kad tūkstošiem cilvēku gatavojās piedalīties šajā skrējienā par godu jūras kājniekiem un jūrniekiem, bet šajā sprādzienā nebija cietušo.

Apsūdzību rakstā teikts, ka Rahami pirkstu nospiedumi bija uz Čelsijā neitralizētā spridzekļa un uz pieciem spridzekļiem, kas atrasti un neitralizēti dzelzceļa stacijā Ņūdžersijas štata Elizabetas pilsētā, kur Rahami dzīvoja un strādāja viņa ģimenei piederošā bistro “First American Fried Chicken”.

iIr arī noskaidrots, ka viņš bijis Čelsijā, kā arī tas, ka Rahami vasarā interneta veikalā “eBay” iegādājies spridzekļu sastāvdaļas.

Rahami sociālo mediju kontā ar lietotāja vārdu yaafghankid786 kā favorīti bija atzīmēti divi džihādistu videoieraksti. Viņam arī bija ar roku rakstīta dienasgrāmata, kurā viņš slavēja Osamu bin Ladenu un kritizēja ASV karus Irākā, Afganistānā un Sīrijā.

Videoierakstā, kas atrasts viņa radinieka mobilajā telefonā, redzams, kā Rahami savā Elizabetas mājoklī vai tā tuvumā aizdedzinājis degbumbu divas dienas pirms Ņūdžersijas un Ņujorkas sprādzieniem.

Rahami pirmdien apšaudē ar policiju Ņūdžersijas štata Lindenas pilsētā tika ievainots kājā un aizturēts.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) otrdien paziņoja, ka 2014. gada augustā bija veicis izmeklēšanu pret Rahami, bet FIB aģenti toreiz nekonstatēja nekādu saistību ar terorismu. Šī izmeklēšana veikta pēc tam, kad viņa tēvs Mohammads Rahami bija brīdinājis FIB, ka dēls esot bīstams.

Rahami 2014. gada augustā tika apsūdzēts smagu miesas bojājumu nodarīšanā un naža nelikumīgā glabāšanā pēc sava brāļa Nasima Rahami saduršanas kājā. Viņš pavadīja trīs mēnešus ieslodzījumā, bet netika tiesāts.

Varas iestādes vēl pēta Rahami biežos braucienus uz Afganistānu un Pakistānu, kur viņš apprecējās. Viņa sieva atstāja ASV īsi pirms sestdienas uzbrukumiem, bet tika apturēta Apvienotajos Arābu Emirātos, ziņoja ASV mediji.

ASV amatpersonas paziņoja, ka vēl nav konstatējušas nekādu saistību starp Rahami un kaujinieku grupējumiem.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: BNSRahamiSprādzieniASV

youtube icon
Abonēt youtube