Skeitbords – tas ir aizraujošs un ekstrēms sporta veids, kas ar katru dienu gūst aizvien lielāku popularitāti. Katru dienu vismaz 10 cilvēki visā pasaulē sāk nodarboties ar šo sporta veidu. Tomēr, iespējams, pat kāds no skeitborda entuziastiem vēl nezina šos faktus par skeitbordu.

21. jūnijs tiek uzskatīts par īpašu dienu katram skeitbordistam, jo 2004. gadā tieši šajā dienā Amerikas Savienoto Valstu jauniešu vēlme tika piepildīta, un nu šī diena tiek atzīmēta kā Starptautiskā skeitbordistu diena. To, protams, bija grūti panākt, jo ASV Kongress no sākuma bija pret šo ideju. Taču mūsdienās šī diena jau tiek svinēta daudzās valstīs – tiek rīkotas dažādas sacensības un konkursi, kā arī uz ielām parādās neparasti daudz skeitborda piekritēju.

Šobrīd jau ir grūti atrast valsti, kurā nebūtu neviena skeitbordista. Saskaņā ar jaunākajiem datiem, Amerikā vien ir 15 miljoni skeitbordistu. Svarīgākais ir tas, ka aptuveni 85% no viņiem ir jaunāki par 18 gadiem. Savukārt pēdējo gadu laikā par šo sporta veidu interesi izrāda arī salīdzinoši daudz sieviešu.

Parasti skrituļdēļi ir mazi un ērti, kas labi pieguļ kājām. Tomēr ir aŗī daži izņēmumi. Viens no tiem – lielākais skrituļdēlis pasaulē. Nav pārsteidzoši, ka tas izveidots ASV, Kalifornijā, kur trešā daļa iedzīvotāju ir skeiteri. Apbrīnojami ir tas, ka šis skrituļdēlis ir pat iekļauts Ginesa rekordu grāmatā. Šis dēlis ir 12 reizes lielāks par standarta izmēra dēļiem. Tāpēc, lai pilnībā kontrolētu šo skrituļdēli, ir nepieciešami vismaz 10 cilvēki.

Mēs zinām, ka srituļdēļi nav domāti tikai skrituļošanai pa ielām, bet aŗī dažādu triku veikšanai. Viens no šāda spektra profesionāļiem ir Tonijs Havks (Tony Hawk). Viņš bija pirmais cilvēks, kurš veica triku ar nosaukumu “900” – pagrieziens uz dēļa par 900 grādiem. Pēc viņa teiktā šim trikam viņš ir veltījis veselus 13 gadus. 2016. gadā 48 gadu vecumā Tonijs šo triku atkārtoja atkal.

Saistītās tēmas: faktiPasaule. ASVSkeitbords

youtube icon
Abonēt youtube