Latvijas vīriešiem un sievietēm ir atšķirīgas vēlmes par savu īpašumu – vīrieši vēlētos mājokli piepilsētā un laukos, kamēr sievietes priekšroku dotu īpašuma novietojumam klusajā centrā vai mazpilsētā, liecina DNB bankas veikta aptauja.

Tāpat ideālā mājokļa atrašanās vieta respondentiem dažādās vecuma grupās mainās līdz ar gadu pieaugumu – aptaujātajiem vecumā līdz 45 gadiem pārsvarā ir vēlme pēc mājokļiem piepilsētās, bet vecāka gadagājuma cilvēkiem – laukos.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju gan sapņo reiz īpašumā iegūt tikko celtu, vismaz 100 kvadrātmetrus plašu privātmāju ar trīs līdz piecām istabām. Pētījuma respondenti norādījuši, ka vislabāk būtu, ja māja atrastos tuvu dabai, un tai būtu terase, balkons un garāža.

Pilsētas centrā vislabprātāk īpašumu iegādātos jaunieši – šādu iespēju jaunākajā aptaujāto grupā izvēlējušies 13%, kamēr citās vecuma grupās šādu viedokli pauduši tikai daži procenti respondentu.

“Aptauja liecina, ka vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju labprātāk izvēlētos dzīvot privātmājās, bet dzīvokļos – tikai 12% respondentu,” komentē DNB bankas viceprezidente un valdes locekle Anita Bērziņa. “Tiesa, šī ir aptauja par sapņu mājokli, jo realitātē iezīmējas cita aina. Piemēram, šī gada pirmajos astoņos mēnešos 47% izsniegto DNB bankas hipotekāro kredītu ir sērijveida dzīvokļiem, 7% – tā saucamajiem pirmskara laika dzīvokļiem, bet 23% – dzīvokļiem jaunajos projektos. Savukārt privātmājas esam kreditējuši 23% gadījumu.”

Pēc DNB bankas pasūtījuma aptauja veikta no 13.septembra līdz 23. septembrim, kopumā apjautājot 505 respondentus no visas Latvijas.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: BankaDNBīpašumsPētījumssievietevīrietis

youtube icon
Abonēt youtube