Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) šodien turpinās sniegt liecības Rīgas apgabaltiesā skatāmajā krimināllietā.

Vienā no iepriekšējām sēdēm Lembergs norādīja uz tādu apstākļu neesamību, lai viņš varētu sākt liecināt, uzsverot, ka šādi apstākļi nav iestājušies vairāku apsvērumu dēļ, piemēram, tiesā nav izskatīti viņa mutiskie lūgumi, kā arī viņam nav bijusi iespēja nopratināt daudzus lieciniekus.

Lembergs tomēr liecināja par vienu no apsūdzības punktiem, proti, lēmumu par “Naftas filtra” privatizāciju. Apsūdzētais skaidroja, ka lēmums bija tikai par pašvaldībai piederošo akciju pārdošanu, tajā neesot bijis norādīts, kam pārdot – “Lembergam, Lemberga ģimenei, Lemberga čomiem”.

Apsūdzētais atzīmēja, ka prokuratūra šajā lēmumā ir saskatījusi viņa materiālās intereses. “Kāda veida ienākumus es varu gūt no tā, ka dome pārdos tai piederošās daļas? Var jau kaut ko sacerēt, bet tad apsūdzībā vajadzēja sacerēt, ko es īsti ieguvu no tā,” izteicās domes vadītājs.

Pēc Lemberga vārdiem, apsūdzībā uzsvērts, ka viņš ir piedalījies lēmuma pieņemšanā. “Jā, bet kas tur prettiesisks?” retoriski jautāja Lembergs, paužot, ka privatizācija ir likumīga darbība. Ventspils domes priekšsēdētājs piebilda, ka domes lēmums bija publisks, tas nebija slēpts.

Jūnija beigās prokurori pabeidza lasīt apsūdzības grozījumus šajā lietā. Apsūdzības grozījumi kopumā aizņem aptuveni 260 lapas. Kā žurnālistiem iepriekš paskaidroja viens no valsts apsūdzības uzturētājiem Juris Juriss, šajos apsūdzības grozījumos un papildinājumos nāk klāt jauni faktiskie apstākļi lietā, proti, tiek konkretizēts, kā veikti attiecīgi noziedzīgi nodarījumi no apsūdzēto puses.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs iepriekš bija norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

 


Info: BNS

Foto: BNS

Saistītās tēmas: LembergsLiecībasTiesaslieta

youtube icon
Abonēt youtube