Sīrija draud notriekt Turcijas lidmašīnas, kas ielidos tās gaisa telpā, liecina Sīrijas oficiālās ziņu aģentūras SANA izplatītais paziņojums.

Sīrijas armija sola, ka lietā tiks likti “visi pieejamie līdzekļi”, lai notriektu Turcijas lidmašīnas, kas būs pārkāpušas tās gaisa telpas robežas, teikts paziņojumā.

Šonedēļ notikušie uzlidojumi Sīrijas kurdu ciematiem un bruņotajiem spēkiem bija “slaktiņš” un “klajš pārkāpums”, norāda armija.

Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) ceturtdien pavēstīja, ka Turcijas gaisa spēku uzlidojumos ASV atbalstīto kaujinieku, arī Sīrijas kurdu karotāju, bāzēm Sīrijas ziemeļos nogalināti vairāki cilvēki.

Turcijas armija apgalvoja, ka tās iznīcinātāji trešdienas vakarā veikuši 26 uzlidojumus un to gaitā nogalināti 160 līdz 200 Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) karotāji.

Tiesa gan, atbilstoši SOHR aplēsēm bojāgājušo skaits ir krietni mazāks.

Uzlidojumos dzīvību zaudējuši 11 ASV atbalstītās Sīrijas kurdu un arābu alianses – Sīrijas Demokrātisko spēku (QSD) – karotāji, bet 24 ievainoti, norādīja SOHR.

Vismaz 25 Turcijas uzlidojumu mērķis bijuši ciemati un pilsētas uz ziemeļaustrumiem no Alepo.

Šo apvidu iepriekšējo 48 stundu laikā QSD vienības bija atkarojušas džihādistu grupējumam “Islāma valsts”.

Uzlidojumos iznīcinātas deviņas ēkas, kuras YPG izmantoja kā štābus, tikšanās vietas, patversmes un bruņojuma noliktavas, kā arī četri transporta līdzekļi, norādīja SOHR.

Sīrijas kurdu autonomā reģiona administrācija nosodīja uzlidojumus kā “klaju agresiju”, kā arī aicināja ANO, Maskavu un Vašingtonu “vērst tiešu spiedienu uz Turciju, lai tā izbeidz savus uzbrukumus”.

ASV Sīrijas kurdu karotājus uzskata par visefektīvāko spēku cīņā pret “Islāma valsti” Sīrijā. Pret Sīrijas kurdiem veikto Turcijas uzbrukumu dēļ ASV un to NATO sabiedroto attiecības ar Turciju saglabājas saspīlētas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: LidmašīnanotriekšanaSīrijaTurcija

youtube icon
Abonēt youtube