Mūsdienās sabiedriskā viedokļa veidošanai sociālajiem tīkliem ir liela nozīme, kas kalpo arī kā informācijas veids, ne tikai saziņa. Ir cilvēki, kuri, apzinoties savu varu, izmanto šos sociālos tīklus savtīgi un caur saviem vai viltus profiliem mēģina iebarot citiem lietotājiem savu viedokli.

Kā atzina pats Jānis Iesalnieks, tad viņam un viņa “Nacionālās Apvienības” biedriem jau pašiem esot daudz šādu kontu, bet tas neliedz zaudēt interesi par jauniem troļļu kontu piedāvājumiem. Iesalnieks arī atzina, ka gan “Saskaņai”, gan “Vienotībai” ir savi anonīmie troļļu konti. Esot pat slēgti līgumi ar mediju un reklāmas aģentūrām, kas partijām veido šos kontus. Politiķis pat atzina, ka pats personīgi nodarbojas ar viltus kontu veidošanu un ierakstu veikšanu par labu savai partijai: “Mums, teiksim tā, ir vesela brigāde, kas ar to nodarbojas. Es domāju, ka vairākām partijām kas tāds interesētu. Tas droši vien interesētu arī uz Rīgas Domes vēlēšanām.” Tiesa, viņš nenojauta, ka šī ir viena no raidījuma “Aizliegtais Paņēmiens” operācijām, kur tika pētīts, kuras partijas piekopj šo negodīgo viedokļu un sociālo tīklu politiku, ko ļaunprātīgi izmanto savā labā, lai spodrinātu savas politiskās partijas idejas.

Uzmanība tika pievērsta 4 Latvijas galvenajām partijām – “Saskaņa”, “Zaļo un Zemnieku Savienība”, “Vienotība” un “Nacionālā Apvienība”.

Operācijas gaitā tika jautāts pašām partijām, vai tās izmanto troļļus. Cik viegli ir tikt pie troļļiem, kurus var izmantot politisko ideju izplatīšanai? Atbildot uz šo jautājumu, tika izvietoti sludinājumi un intervēti cilvēki. Operācijas ilgums – 3 nedēļas.

No katras partijas tika izvēlēti vairāki politiķi, kuri regulāri izmanto “Twitter”. Tad tika skatīts, kādi cilvēki seko viņam un kam seko pats politiķis, kā arī vai starp sekotājiem ir neidentificējamas personas, kuras var uzskatīt par troļļiem. Arī pašiem politiķiem tika jautāts, vai viņiem ir savi politiskie troļļi un vai troļļu izmantošana ir laba prakse.

Zaļo un zemnieku savienība

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: “Nē, mums nav troļļi. Ir oficiāli konti un mēs šajā jomā neesam tādi advancēti. Esmu dzirdējis, ka citas partijas ar to tā nopietnāk strādā.” Tātad troļļi viņiem neesot. Papētot šīs partijas sociālās aktivitātes vietnē “Twitter”, var secināt, ka partija ar sociālajiem tīkliem ir uz “Jūs”. Partijai pašai gan ir savs profils, taču sekotāji viņiem ir gaužām maz – vien nedudz pāri tūkstotim. Ari līderi ne ar ko neizceļas – gan Armands Krauze, gan Augusts Brigmanis praktiski “netvīto” un sekotāju skaits viņiem ir niecīgs. Nedaudz vairāk sekotāju ir Uldim Augulim. Par vienīgo aktīvo “Twitter” lietotāju tiek uzskatīts Māris Kučinskis un finanšu ministre Dana Rēzniece – Ozola. Aivara Lemberga profilā ieraksti parādās teju katru dienu. Un sekotāju arī šim politiķim ir daudz – gandrīz 27 tūkstoši. Taču galvenais secinājums  vismaz šobrīd šai partijai sociālo troļļu nav. Kopumā netika atrasts neviens, kurš anonīmi izplatītu ZZS politiķu ierakstus.

Vienotība

“Vienotība” valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs: “Nē, protams, tas nav labi, un tā ir problēma, jo pazūd ziņu autentiskums un korektums, un tad, protams, veidojas tas, ko izmanto Krievijas propaganda – cilvēkiem zūd ticība objektīvai informācijai vai kaut kādai objektivitātei. Manā “Twitter” kontā parādās vairāk mans viedoklis nevis partijas viedoklis.” Papētot partijas sociālos tīklus, var secināt, ka Vienotība “Twitter” ir pat ļoti aktīva, jo konti ir ne tikai pašai partijai, bet arī tās nodaļām, piemēram, Rīgā, Jūrmalā un Garkalnē. Aktīvi ir arī partijas biedri – Arvils Ašredens, Andrejs Judins, Ojārs Ēriks Kalniņš, Kārlis Šudurskis, Artis Pabriks un citi. Taču “Aizliegtais Paņēmiens” savu uzmanību pievērsa 3 aktīvākajiem lietotājiem – Ilzei Vinķelei, Lolitai Čigānei un Andrim Piebalgam. Izrādās, ka regulāri Vienotības fani ir diezgan daudzi. Viena no tādām ir lietotāja Zane, kura teju katru dienu veic ierakstus un ir tipisks trollis, kas uzreiz liek saprast, ka viņa veic ierakstus “Vienotības” labā – izplata ziņas, regulāri retvīto arī Andra Piebalga teikto un cītīgi atbild visiem tiem, ka atļauja kritizēt “Vienotību”. Kas tad īsti ir šī lietotāja- nevar zināt, bet “Aizliegtais Paņēmiens” atļaujas minēt, ka viņa ir viena no politiķiem, kas savā oficiālajā profilā neatļaujas veikt šādus ierakstus un ir trollis. Vēl pamanīts kāds trollis, kas regulāri retvīto “Vienotības” politiķu ieraktus. Kopumā tika konstatēti vairāki šādi anonīmi profili, kuru izcelsme nav zināma un kuri izplata “Vienotības” politiķu ierakstus un pauž tiem atbalstu.

Saskaņa

Diemžēl savu viedokli Nils Ušakovs nesniedza šajā jautājumā. Viņa preses sekretāre aizbildinājās ar Ušakova aizņemto darba kārtību, kā arī viņam neesot bijusi vēlme paust šādu viedokli. Līdzīgi kā ZZS, arī “Saskaņa” ar sociālajiem tīkliem īsti neaizraujas. Taču viņiem ir savs rekordists un tas ir Nils Ušakovs, kura profilam ir gandrīz 100 tūkstoši sekotāju. Un Rīgas mērs cenšas tvītot abos savos kontos – gan latviešu, gan krievu. Tieši viņa ieraksti arī tika analizēti. Operācijas redzeslokā nonāca lietotājs ar vārdu Aleksandrs Terentjevs – vien ar 68 sekotājiem, bet viņš spiež “Like” uz gandrīz katru Ušakova tvīta. Taču Nils netiek pārāk aktīvi atbalstīts ne Barona ielas sakarā, ne arī citās diskusijās, kas liek domāt, ka Saskaņai troļļu īsti nav. Taču ir fiksētas reizes, kad Ušakova ieraktus izplata Krievijas troļļu armijas. Un tas gan vairs nenotiekot manuāli, bet gan ar troļļu robotu palīdzību.

Nacionālā Apvienība

Līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš: “Es ceru, ka nē, bet nemācēšu jums tik detalizēti to pateikt, jo man pašam faktiski nav nekādu kontu, es nekomunicēju šādā veidā.” Jānis Iesalnieks par šādu jautājumu jutās apmulsis: “Varbūt ir atsevišķi biedri, kuriem, teiksim, ir specifiska interese, tad viņš var veidot atsevišķus kontus. Partijai ir oficiāli konti, viss pārējais ir tāda individuāla iniciatīva.”

Kopumā “Nacionālā Apvienība” “Twitter” kontā ir visai aktīva. Savs profils ir arī Dzintaram Rasnačam, Raivim Dzintaram un citiem apvienības biedriem, taču īpaša uzmanība tika pievērsta Jānim Iesalniekam un Raivim Zeltītim, kuri ir aktīvākie savas partijas lietotāji. Tika pamanīts kāds anonīms lietotājs “GaumīgsJoks”, kurš visai bieži izplata “Nacionālās Apvienības” biedru tvītus, un kuram ar jokiem īsti nav nekāda sakara. Viņš ne tikai izplata citu vēstījumus, bet arī aktīvi iesaistās diskusijās, kas skar visus ar partiju saistītos jautājumus. Kopumā tika atrasti visai daudz anonīmu lietotāju, kuri popularizē šīs partijas biedru ierakstus.

 

Saistītās tēmas: internetsPartijasTroļļiTwitter

youtube icon
Abonēt youtube