Par iespēju saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu informēti 69% iedzīvotāju, vēl aizvien liela daļa (37%) krājēju, kas ir informēti, neizmanto šo iespēju iegūt papildu līdzekļus, ko tālāk novirzīt uzkrājumiem vai izmantot citām vajadzībām, liecina “Swedbank” veikta aptauja.

Latvijas iedzīvotāji, kuri veido uzkrājumus privātajai pensijai, kā arī veic iemaksas dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, arvien aktīvāk izmanto valsts sniegto iespēju saņemt IIN atmaksu. Tā pērn minēto nodokļa atmaksas iespēju izmantoja trešdaļa jeb 33% iedzīvotāju, kamēr 2012. gadā – vien 14%, informē “Swedbank”.

Visbiežāk valsts piedāvāto iespēju saņemt IIN atmaksu izmanto iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem (43%), savukārt visretāk iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Šīs vecuma grupas iedzīvotāji bija arī vismazāk informēti par iespēju saņemt IIN atmaksu par uzkrājumu veidošanu. Nepilna piektdaļa (19%) aptaujāto izmantojuši IIN atmaksas iespēju par veiktajām iemaksām dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, bet 15% – par iemaksām privātajā pensiju fondā. Savukārt vēl 7% respondentu atzinuši, ka veic iemaksas kādā no abiem minētajiem uzkrājumu veidiem, bet IIN atmaksas iespēju nav izmantojuši.

“Swedbank” iedzīvotāju aptauja veikta oktobrī sadarbībā ar “OMD Latvia”, aptaujājot 700 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku reģionos.

Iedzīvotāji, kuri veido uzkrājumus pensiju 3.līmenī, kā arī dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, var izmantot valsts nodrošināto iespēju saņemt IIN atmaksu 23% apmērā no veiktajām iemaksām, kas nepārsniedz 10% no gada bruto algas. Nodokļu atmaksu var saņemt, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Informācija ar piemēriem par to, kā aizpildāma gada ienākumu deklarācija, atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē.

“Swedbank” Pensiju un investīciju atbalsta daļas produktu līnijas vadītājs Kristaps Kopštāls uzskata, ka iespēja saņemt IIN atmaksu ir lielisks papildu motivators, lai savlaicīgi parūpētos par savu un ģimenes nākotni, kā arī iespēja saņemt papildu naudu kādam pirkumam. Par 2015.gadā veiktajām iemaksām vidējā IIN atmaksas summa, ko bija iespēja saņemt “Swedbank” privātās pensijas krājējam, bija aptuveni 100 eiro.

Kā ziņots, šī gada astoņos mēnešos augusi Valsts ieņēmumu dienesta iedzīvotājiem atmaksātā IIN summa, liecina ieņēmumu dienesta informācija. Šogad astoņos mēnešos no IIN atmaksāti 76,07 miljoni eiro, kas ir par 18,73 miljoniem eiro jeb 32,7% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā.


Info: BNS

Saistītās tēmas: atmaksasiedzīvotājiIINnodokļi

youtube icon
Abonēt youtube