Francijas prezidents Fransuā Olands svētdien piemiņas pasākumus pirms gada notikušajiem teroraktiem Parīzē sāka, atklājot piemiņas plāksni pašnāvnieku spridzinātāju pie nacionālā stadiona “Stade de France” nogalinātajam vīrietim.

Manuēls Diašs gāja bojā pie stadiona, kur notika Francijas un Vācijas futbola izlašu spēle. Tas bija pirmais teroristu uzbrukums 2015.gada 13.novembra vakarā Parīzē, kad kopumā gāja bojā 130 cilvēku.

Piemiņas pasākumi Parīzē turpināsies visu svētdienu. Olands un Parīzes mērs Anna Idalgo atklās piemiņas plāksnes ne tikai pie nacionālā stadiona, bet arī pie “Bataclan” un pārējām šajos uzbrukumos cietušajām vietām – restorāniem un bāriem.

Jau vēstīts, ka pērn teroristu uzbrukumā cietusī Parīzes koncertzāle “Bataclan” sestdienas vakarā no jauna tika atvērta ar britu rokzvaigznes Stinga koncertu dienu pirms šī terorakta pirmās gadskārtas. Koncertzālē pirms gada gāja bojā 90 amerikāņu rokgrupas “Eagles of Death Metal” koncerta apmeklētāji.

Stinga koncertu, uz kuru biļetes otrdien tika izpārdotas stundas laikā, apmeklēja desmitiem “Bataclan” uzbrukumā izdzīvojušo. Visi ienākumi no koncerta tiks ziedoti divām labdarības organizācijām, kas strādā ar Parīzes uzbrukumu upuriem.

Džihādistu grupējuma “Islāma valsts” uzbrukumu vilnis ir dziļi satricinājis Franciju, bet premjerministrs Manuels Valss sestdien solīja, ka “islāmistu terorisms” tiks sakauts reizi par visām reizēm.

Gadu pēc šiem teroraktiem slimnīcās turpina ārstēties deviņi no apmēram 400 tajos ievainotajiem cilvēkiem.

Francijā vēl arvien ir spēkā ārkārtas stāvoklis, savukārt terorisms un islāma loma ir kļuvuši par svarīgiem tematiem sešus mēnešus pirms Francijas prezidenta vēlēšanām.

Saistītās tēmas: Islāma valstsParīzeTerorakts

youtube icon
Abonēt youtube