Šodien plkst.18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē demonstrēs režisora Viestura Kairiša spēlfilmu “Melānijas hronika”,  informēja bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Ievadot filmu, notiks diskusija, kurā piedalīsies Kairišs, LNB direktors Andris Vilks, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kas krievu valodā tulkojis romānu “Veļupes krastā”, kā arī Toms Kreicbergs – grāmatas “Lopu ekspresis” autors.

Tāpat šodien plkst.17.00 LNB tiks atklāta izstāde, kas veltīta Melānijas Vanagas dzīves posma atspoguļojumam pēc atgriešanās dzimtenē no izsūtījuma Sibīrijā. Izstāde metaforiskā veidā akcentēs piecus būtiskus Vanagas dzīves elementus – darbu, cilvēkus, dabu, filozofiju un dzimtu.

Savukārt LNB Uzziņu un informācija centra Jāņa Pāvila 2.lasītavā īpašā krājumā izlasē varēs apskatīt Vanagas sarakstītos un publicētos darbus, tostarp izdevumu “Dvēseļu pulcēšana” septiņās grāmatās, rokraksta albumu par kori “Dziesmuvara” un citus izdevumus. Elektroniski lasītavā varēs iepazīties ar Vanagas rokrakstā tapušās grāmatas “Mana Amata” digitalizēto versiju un fotogrāfijām no Vanagas arhīva LNB Digitālās bibliotēkas “Letonica” kolekcijā “Zudusī Latvija”.

Biļetes uz filmu nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un pirms seansa bibliotēkā.

Jau ziņots, ka filmā “Melānijas hronika” piedalās latviešu aktrises Lilita Ozoliņa, Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka. Galvenajai lomai izvēlēta viena no mūsdienu labākajām savas paaudzes šveiciešu aktrisēm – Sabīne Timoteo. Melānijas dēlu atveido Edvīns Mekšs no Ludzas.

Kairiša filma ir ne vien nozīmīga Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī būtisks darbs Latvijas kino, jo kā liela mēroga darbs tas var potenciāli piesaistīt jauniešus un izraisīt starptautisku interesi par maz izzinātu Eiropas vēstures posmu – staļinisma represijām un Baltijas tautu deportācijām.

Filma uzņemta pēc rakstnieces Melānijas Vanagas atmiņu romāna “Veļupes krastā” motīviem, turklāt tā ir Latvijas, Čehijas un Somijas kopprodukcija.

Saistītās tēmas: LNBMelānijasHronikaViestursKairišs

youtube icon
Abonēt youtube