2017. gadā Sietlā (ASV) tiks atvērts pirmais “Amazon Go” veikals, kas darbosies bez kasieriem. Tas izskatīsies kā parasts veikals, kurā klientiem visas darbības būs jāveic savos viedtālruņos, ja viņi vēlēsies iegādāties kādu preci.

Taču ir jautājums – vai tas nav Amerikas darba vietu jaunākais drauds? Šobrīd Amerikā strādā aptuveni 3,5 miljoni veikala kasieru. Un šī nav vienīgā profesija, kas tiek apdraudēta jauno tehnoloģiju dēļ. Nākamajā dekādē pašbraucošās automašīnas varētu aizvietot līdz pat 1,7 miljoniem amerikāņu taksometru vadītājus un šoferus – tālbraucējus.

Kas varētu būt nākamās riska profesijas? Tie ir dārzkopji, celtnieki un atkritumu savācēji, kuru darba vietas jau pamazām tiek aizvietotas ar jauno tehnoloģiju brīnumiem.

Taču Amerika nav vienīgā vieta pasaulē, kur tehnoloģijas apdraud nākotnes profesijas. Globālā mērogā šie draudi skar visas attīstītās valstis, kurās tehnoloģijas jau tiek ieviestas, lai aizstātu darbiniekus – veikali, ražotnes, fabrikas. Iespējams, ka pat policiju drīz aizstās roboti un mašīnas. Tātad sanāk, ka nākotne mūsu cilvēcei profesiju sfērā ir viens liels drauds un nepatīkams pārsteigums.

Saistītās tēmas: RobotiŠoferiTehnoloģijasVeikali

youtube icon
Abonēt youtube