SIA “Getliņi Eko” pārvaldītā poligonā “Getliņi” gurķu audzēšanai paredzētās siltumnīcas izveidē investēs 3,85 miljonus eiro, informē “Getliņi Eko” pārstāvji.

Kā norāda uzņēmuma pārstāve Linda Vītola-Barānova, tā kopumā ir trešā siltumnīcu būvniecības kārta poligonā “Getliņi”. Būvniecības darbus veiks SIA “Arčers”.

Topošā siltumnīca ir iecerēta kā gurķu audzēšanas vieta. Gurķu audzēšana ir “Getliņu” jaunais lauksaimniecības attīstības virziens, kas papildinās veiksmīgo tomātu audzēšanu. Jaunajā siltumnīcā darbu plānots uzsākt nākamgad un tirgū piedāvāt gurķus plānots jau nākamajā “Getliņu” sezonā, kas tradicionāli ir no novembra līdz augustam.

“Getliņi Eko” agronoms Guntars Strauts stāsta, ka siltumnīca iecerēta 0,3 hektāru plaša, piemērota gurķu intensīvai audzēšanai ziemā, izmantojot LED apgaismojumu un rekuperācijas iekārtas. Gurķu stādu izvēlē un audzēšanā “Getliņi” sadarbosies ar eksperimentālajām siltumnīcām, kuras attīsta uzņēmums „Philips”, lai izceltu tās gurķu sugas, kuras ir piemērotas audzēšanai ziemā.

Siltumnīcu rūpnieciski izgatavos uzņēmuma “Arčers” sadarbības partneris Nīderlandes uzņēmums “Hortilife BV”. Lai nodrošinātu gurķu audzēšanai nepieciešamo klimatu, siltumnīcā tiks ierīkotas vairākas iekārtu ēkas automatizētai vadībai, tai skaitā mēslojuma jaukšanas sistēma un klimatisko zonu kontrole, kas paredz īpašu temperatūras, vēdināšanas, gaisa cirkulācijas un mitrināšanas, ogļskābās gāzes, apgaismojuma, apkures, laistīšanas un citu sistēmu vadību.

Jaunās piebūves telpu kopējā platība siltumnīcai un tehniskajai zonai būs 2973 kvadrātmetri, bet būves augstums – 6,74 metri.

Projekts tiks īstenots Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Lauku attīstības programmas 2014. – 2020.gada pasākuma “Ieguldījumi materiālajos aktīvos” apakšpasākumā “Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās”.

Kā ziņots, “Getliņu Eko” apgrozījums pērn bija 13,08 miljoni eiro salīdzinājumā ar 11,9 miljoniem iepriekšējā gadā, bet peļņa bija 27 912 eiro salīdzinājumā ar 15 367 eiro 2014.gadā. Ieņēmumi no dārzeņu ražošanas palielinājušies par 89%.

“Getliņi Eko” dibināti 1997.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5 995 269 eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

Saistītās tēmas: Getliņigurķigurķu siltumnīca

youtube icon
Abonēt youtube