Vairākas pašvaldības patlaban ievieš energopārvaldības sistēmu, tostarp Daugavpils pilsētas dome saņēmusi energopārvaldības sertifikātu, pavēstīja SIA ”Ekodoma” pārstāve Marika Rošā.

Viņa norādīja, ka Energoefektivitātes likums, kas stājās spēkā 2016.gada 29.martā, uzliek par pienākumu līdz 2017.gada 1.aprīlim republikas pilsētu pašvaldībām (Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera, Ventspils) ieviest sertificētu energopārvaldības sistēmu.

”Tas nozīmē, ka pašvaldībām ir jāizveido ilgtspējīga sistēma enerģijas datu uzskatei un analīzei, kā arī nepatraukti ir jāmeklē piemērotākie veidi, kā pēc iespējas lietderīgāk izmantot enerģiju savos infrastruktūras objektos, izmantojot pieejamos resursus. Pieredze rāda, ka ar energopārvaldības sistēmas palīdzību ir iespējams panākt 5-10% enerģijas ietaupījumu sistēmas ieviešanas pirmajā gadā, bet turpmākajos – 3% robežās. Pieņemot, ka republikas pilsētas par pašvaldības enerģijas patēriņu maksā vidēji vismaz divus miljonus eiro gadā, ieviešot energopārvaldības sistēmu, būtu iespējams panākt vismaz 100 000 eiro ietaupījumu gadā, ko pašvaldības varētu novirzīt citu prioritāro pasākumu īstenošanai,” klāstīja Rošā.

Pēc viņas teiktā, Daugavpils pilsētas dome darbu pie energopārvaldības sistēmas izveides sāka pirms nepilniem diviem gadiem projektā ”50000&1SEAPs”. Šo divu gadu laikā ”Ekodoma” kā projekta koordinators sniedza nepieciešamo atbalstu un izstrādāja energopārvaldības sistēmu atbilstoši starptautiskā standarta ISO 50001:2012 prasībām, kā to paredz likumdošanas aktu prasības. Viens no galvenajiem sistēmas uzdevumiem ir noteikt energopārvaldības robežas – jomas, uz kurām tiek attiecinātas energoefektivitātes prasības. Atšķirībā no citām pašvaldībām Daugavpils ir pirmā, kas izvēlējusies plašas sistēmas robežas. Tās ietver gan pašvaldības ēkas, gan publisko ielu apgaismojumu, gan sabiedrisko transportu.

Daugavpils pilsētas dome 2016.gada 9.decembrī saņēma energopārvaldības sertifikātu ISO 50001, kas apliecina, ka izveidotā sistēma atbilst standarta prasībām un ir efektīva. Lai gan tas ir tikai pirmais solis, Daugavpils pilsēta ir apņēmusies ik gadu pārskatīt energopārvaldības sistēmas izvirzītos mērķus. Papildus Daugavpils pilsētas vadība 2016.gada nogalē nolēma pievienoties Pilsētu Mēru paktam un samazināt arī pilsētas radītās oglekļa dioksīda (CO2) emisijas par 40% līdz 2030.gadam.

Projektā ”50000&1SEAPs” energopārvaldības sistēmu izstrādā un ievieš arī Ādažu, Cēsu, Siguldas un Smiltenes novada pašvaldība. Energoefektivitātes likums paredz, ka energopārvaldības sistēma ir jāievieš arī novadu pašvaldībās līdz 2017.gada 1.novembrim, kuru teritorijas attīstības līmeņa indekss ir 0,5 vai lielāks un iedzīvotāju skaits ir 10 000 vai lielāks.

Saistītās tēmas: EnergopārvaldībapašvaldībasSistēma

youtube icon
Abonēt youtube