Ja esam godīgi, tad mēs visi kādreiz esam vēlējušies atriebties savam ienaidniekam vai pat draugam. Bieži tiek teikts, ka atriebība ir salda, un kāds jauns pētījums skaidro, kāpēc sajūta pēc atriebības ir tik laba.

Kentuki Universitātes pētnieki 156 pētījuma dalībniekiem lūdza 2 grupās uzrakstīt eseju par personisku tēmu pēc savas izvēles un pēc tam samainīties ar citiem, lai iegūtu atsauksmes. Pirmajā grupā viss notika pareizi, bet otrajā grupā viens no pētniekiem izlikās par dalībnieku un katram dalībniekam atstāja īpaši nejaukas atsauksmes. Pēc tam dalībniekiem bija iespēja parādīt, cik dusmīgus viņus ir padarījušas ļaunās atsauksmes. Viņiem bija iespēja darboties ar virtuālo vudū lelli, kas daļēji līdzinājās dalībniekam. Pēc tam dalībnieki varēja lellēs iespraust adatas.

Dalībnieku garastāvoklis tika ņemts vērā pirms esejas rakstīšanas un pēc darbībām ar vudū lelli. Interesanti, ka ne tikai sliktāko atsauksmju autori pēc “izlādes” ar lelli bija atguvuši savu sākotnējo garastāvokli. Tomēr dažu cilvēku noskaņojums atšķīrās no tiem, kuri bija saņēmuši pozitīvas atsauksmes.

Tātad kļuva skaidrs – galu galā atriebība ir salda, jo mēs to izmantojam, lai apzināti sev liktu justies labāk. Tas uzreiz nenozīmē, ka atriebība ir kas labs, tomēr mēs nevaram noliegt, ka bieži vien tas mums liek justies labāk.

Saistītās tēmas: AtriebībaGaršaPētījumszinātne

youtube icon
Abonēt youtube