Lielbritānijas valdība paziņojusi, kas plāno 2.martā sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas Ziemeļīrijā, kas notiek pēc tam, kad neveiksmi cieta sarunas par šīs teritorijas valdības glābšanu.

Apvienotās Karalistes Ziemeļīrijas lietu ministrs Džeimss Broukenšīrs pēc sarunu izgāšanās bija juridiski spiests sasaukt Ziemeļīrijas Asamblejas vēlēšanas.

“Mums jānodrošina, ka šīs vēlēšanas tiek rīkotas tā, lai tās nešķeļ (..) lai tās atkal apvieno cilvēkus,” viņš pavēstīja reportieriem.

“Mēs neapšaubāmi esam nobažījušies par nesaskaņu pilnās vēlēšanu kampaņas ietekmi,” piebilda Broukenšīrs.

Politiskā krīze Ziemeļīrijā sākās pēc tam, kad pagājušajā nedēļā no amata atkāpās Ziemeļīrijas premjerministres Arlīnas Fosteres vietnieks Mārtins Makginess no īru nacionālistu partijas “Sinn Fein”, kas šajā koalīcijā pārstāv īru katoļu pusi.

Pēc Makginesa demisijas “Sinn Fein” atteicās nosaukt viņa pēcteci, kas nozīmēja valdības izjukšanu.

“Sinn Fein” strīds ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP) izcēlās par atjaunīgās enerģijas plānu, bet domstarpības pastāv arī par viendzimuma laulību legalizēšanu un īru valodas mācīšanu.

Vienošanās par varavīksnes valdības izveidi tika parakstīta 1998.gadā un pielika punktu desmitgadēm ilgušajam vardarbīgajam Ziemeļīrijas starpkopienu konfliktam, kas prasīja 3500 dzīvības.

Taču Ziemeļīrijas reģionālā valdība sirgst ar hronisku nestabilitāti, jo pretrunas starp unionistiem un nacionālistiem joprojām pastāv. Kamēr DUP ir stingri apņēmusies saglabāt Ziemeļīriju Lielbritānijas sastāvā, “Sinn Fein” vēlas provinces pievienošanos Īrijai.

 


Foto: wikipedia

youtube icon
Abonēt youtube