Nav šaubu, ka jogai piemīt ārkārtīgi daudz pozitīvu īpašību – tā uzlabo elastību, spēku, asinscirkulāciju, kā arī mazina stresu un nemieru. 

Tomēr nereti jogas nodarbību apmeklējumam var neatlikt laika, vai arī esi reiz to mēģinājusi un tev nepatika, ir vairāki veidi, kurus vari pildīt mājās, lai sasniegtu teju tos pašu rezultātus – relaksētu prātu un ķermeni.

Neatkarīgi no tā, kāda iemesla dēļ esi nogurusi, bez spēka (miega trūkums, stress darbā, intensīvs treniņš sporta zālē) šie pāris vingrinājumi var palīdzēt atbrīvoties no nepatīkamām izjūtām un visādi citādi nākt jums par labu.

1. Kustība – diafragmas elpošana

Iekārtojies ērtā pozā – tā var būt iekārtošanās atpūtas krēslā, darba krēslā, uz grīdas, uz vingrošanas tepiķīša utt. Vienu roku liec uz sava vēdera un brīdī, kad ieelpo, iztēlojies, ka elpo caur vēderu un gaiss nonāk tieši tur. Ideāli, ja ieelpas brīdī tava roka kustas uz vēdera. Vēdera piepildīšana ar gaisu, stiepj tavu diafragmu un dabiski palēnina elpošanu, līdz ar to jūs nomierināties. Sāc ar ieelpām un skaiti līdz pieci, pie septiņi izelpo. Šo vingrinājumu atkārto divas minūtes.

2. Kustība – “vējstikla tīrītājs”

Šis vingrinājums lieliski atbrīvo no jebkādas spriedzes muguras lejas daļā, kas palīdz nomierināt visu ķermeni kopumā. Nogulies uz muguras, saliec ceļus un pēdas stabili noliec pie zemes. Līdzīga poza, kā tu gatavotos taisīt kaitinošās vēdera presītes. Pēc tam ceļus vienmērīgi liec uz sāniem, muguras daļu mēģinot saglabāt taisnu uz grīdas. Ar katru sānu lēnām atkārto 5 reizes.

3. Kustība – kājas uz dīvāna

Nogulies uz grīdas pie sava dīvāna. Nogulies tā, lai tavs dibens būtu tieši stūrī starp grīdu un dīvāna malu. Pēc tam kājas pacel gaisā un noliec uz dīvāna malām (kā attēlā). Šajā pozā noguli apmēram 5 minūtes. Ja steidzies, vienlaicīgi vari veikt diafragmas elpošanas vingrinājumu.
Šādā veidā tiek mainīts asins cirkulācijas virziens no pēdām uz sirdi un mazināta spriedze uz kājām. Šī poza ir ļoti relaksējoša, īpaši, ja visa diena pavadīta uz kājām.

4. Kustība zig-zags

Nogulies uz muguras ar saliektiem ceļiem tev pretī, rokas taisni virs galvas. Tagad abas kājas liec uz kreiso pusi, labo plecu cenšoties noturēt pēc iespējas vairāk uz grīdas. Paliec šajā pozā 1 minūti. Pēc tam kājas atliec sākuma pozā, tad atver uz pāris sekundēm teju kā varde, mierīgi ieelpo, un liec kājas uz labo pusi, atkal turi šo pozu 1 minūti. Jutīsi, ka tiek stieptas tās ķermeņa zonas, kurās sakrājusies vislielākā spriedze. Vingrinājumus dari lēnām, mierīgi un elpojot. Atceries, tu relaksējies, nevis gatavojies olimpiskajām spēlēm. 🙂

 

Saistītās tēmas: relaksācijavingrojumi

youtube icon
Abonēt youtube