ASV šonedēļ tiks ielaisti 872 bēgļi, neraugoties uz prezidenta Donalda Trampa rīkojumu par ASV bēgļu programmas apturēšanu, otrdien paziņoja Trampa administrācija.

ASV Muitas un robežapsardzes dienesta vadītāja pienākumu izpildītājs Kevins Makalīnans sacīja, ka šie bēgļi jau bija devušies ceļā un viņu apturēšana izraisītu “nevajadzīgas grūtības”.

Šie bēgļi tiks uzņemti, lai gan Tramps ir brīdinājis, ka Baraka Obamas administrācijas laikā pārbaudītie bēgļi nav pienācīgi pārbaudīti, lai nodrošinātu, ka viņi nav potenciāli teroristi.

Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu “radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm”.

Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Iekšzemes drošības ministrs Džons Kelijs preses konferencē ar Makalīnanu sacīja, ka vīzu izsniegšanas aizliegums šīm septiņām valstīm var tikt pagarināts un tam var tikt pievienotas arī citas valstis.

“Dažas no šīm valstīm, kas pašlaik ir sarakstā, varbūt netiks izslēgtas no šī saraksta tuvākajā laikā. Tās ir valstis, kas atrodas dažādos sabrukuma stāvokļos” un var nebūt spējīgas pārbaudīt, vai cilvēki, kas piesakās doties uz ASV, ir tie, par ko uzdodas, sacīja Kelijs.

Kelijs, sniedzot pirmo preses konferenci kopš apstiprināšanas amatā, aizstāvēja Trampa rīkojumu un teica, ka tā nolūks ir neielaist potenciālus teroristus ASV, nevis kalpot par musulmaņu iebraukšanas aizliegumu. Tramps savas vēlēšanu kampaņas sākumā bija aicinājis aizliegt musulmaņiem ierasties ASV.

“Lielam vairumam no 1,7 miljardiem musulmaņu, kas dzīvo uz šīs planētas, ASV ir pieejamas,” sacīja Kelijs.

Kelijs otrdien arī sacīja, ka Trampa rīkojums ir “nevis ceļošanas aizliegums”, bet “pagaidu pauze, kas ļauj mums labāk pārskatīt pastāvošo bēgļu un vīzu pārbaudes sistēmu”.

 


Foto: thejournal.ie

Saistītās tēmas: ASV Robežabēgļu centrsmusulmaņi

youtube icon
Abonēt youtube