Mīti un baumas ir visai lipīga “slimība”. Tie spēj ceļot ātrāk nekā jebkura veida transports. Daži mīti ir tik ticami, ka tie starp cilvēkiem tiek definēti jau kā fakti. Mīti starp cilvēci izplatās jau ilgu laiku. Pēdējos gados, pateicoties zinātnes uzlabojumiem un attīstībai, cilvēki ir sākuši apšaubīt savu senču faktus, kuriem kādreiz ir akli sekojuši. Šajā rakstā tu vari iepazīties ar mītiem, kurus ilgu laiku cilvēki ir uztvēruši kā faktus, taču, kā izrādās, tie nav patiesi.

Mīts – zivs augšana ir atkarīga no akvārija izmēra, kādā tā uzturas.

Fakts – nevērīga aprūpe un citi faktori ierobežo zivs augšanu mazā akvārijā.

Zivs augšana ir atkarīga no ļoti daudziem faktoriem, piemēram, nitrātiem, feromoniem, diētas, ģenētikas un ūdens kvalitātes. Kaut viena šī faktora nelīdzsvarotība ietekmē zivs augšanu akvārijā. Visus šos faktorus var pasliktināt arī mazs ūdens tilpums akvārijā.

Mīts – asinis, kas netiek apgādātas ar skābekli, ir zilas, tāpēc arī cilvēka vēnas mēdz būt zilā krāsā.

Fakts – vēnu krāsa ir atkarīga no to atrašanās vietas zem ādas.

Kad tiek jautāts, kāpēc vēnas ir zilas, vairums cilvēku atbildēs, ka tas ir tādēļ, ka tur atrodas asinis, kuras nav apgādātas ar skābekli. Tomēr šī atbilde ir tālu no patiesības.

Mūsu āda neabsorbē daudz gaismas, tāpēc arī tā izskatās balta (atkarībā no melanīna daudzuma). Asinsvads, kas atrodas 0,5 mm zem ādas, neabsorbē zilo vai sarkano gaismu. Bet tomēr vēnas izskatās zilas, jo tikai zilais viļņa garums var iziet cauri ādai, sasniedzot vēnas un pēc tam atspoguļojot krāsu atpakaļ uz ādas.

MītsKolumbs atklāja Ameriku pirmais.

Fakts – Vikingi no Grenlandes sasniedza Ameriku 400 gadus, pirms Kolumbs no jauna atklāja Ameriku.

Gandrīz 400 gadus pirms Kolumbs sasniedza Ameriku, Eiropas vikingu jūrnieki atstāja savu dzimteni, dodoties meklēt jaunu pasauli. Šie vīri kuģoja ar koka kuģi un nonāca Ziemeļamerikā. No sākuma viņi izkāpa uz neauglīgas zemes, kur mūsdienās atrodas Kanāda. Tad viņi ceļoja uz auglīgāku vietu, kur beidzot izveidoja savu bāzes nometni mūsdienu Ņūfaundlendas ziemeļos. Šajā reģionā vikingi pavadīja visu ziemu. Taču viņi nekad neapmetās Amerikā ļaunprātīgu nolūku vadīti.

Mīts – garkāju zirnekļu dzimta ir pasaules indīgākie zirnekļi, tomēr viņu indes zobi nav tik asi, lai caurdurtu ādu.

Fakts – garkāju zirnekļi nav tik indīgi kā Melnā atraitne, un viņu indes zobi ir pietiekami asi, lai caurdurtu cilvēka ādu.

Lai noskaidrotu, vai garkāju zirneklis (Daddy longlegs) tiešām ir indīgākais zirneklis pasaulē, “mītu mednieki” Hainemans un Ādams Sevidžs dažus no šiem zirnekļiem aizveda pie speciālista. Viņš atklāja, ka šī zirnekļa inde nav tik spēcīga kā melnās atraitnes inde. Arī indes zobu mērījumi zem mikroskopa apliecināja, ka to ceturtdaļu milimetra garie indes zobi ir spējīgi caurdurt cilvēka ādu.

Mīts lai apturētu deguna asiņošanu, galva ir jāatliec atpakaļ.

Fakts – galvas atliekšana atpakaļ neaptur deguna asiņošanu. Tas var palielināt komplikācijas, liekot asinīm plūst barības vadā.

Saskaņā ar medicīnas ekspertiem, šī metode var radīt sarežģījumus un pat aizrīšanos. Ja asinis nonāk kuņģi, tas var izraisīt kuņģa kairinājumu un pat vemšanu. Saskaņā ar Amerikas ģimenes ārstu akadēmiju, labākais veids, kā ārstēt deguna asiņošanu, ir sēdēt un noliekties uz leju, turot galvu virs sirds zonas. Tas spēj mazināt asiņošanu.

Mīts – skūšanās liek matiem augt atpakaļ ātrāk, kļūstot arī biezākiem.

Fakts – skūšanās neliek matiņiem augt atpakaļ ātrāk un kļūt biezākiem.

Kad matiņi aug dabīgi, to gali sāk veidot smailu galu, kas tam liek izskatīties ne tik rupjam. Bet tad, kad mēs skujamies, matiņi tiek nogriezti neasā leņķī. Līdz ar to tad, kad mati ataug, to gali nav vairs smaili. Matiņi var arī kļūt tumšāki, jo rupjāki gali ir daudz pamanāmāki.

Mīts – cukurs padara bērnus hiperaktīvus.

Fakts – cukurs nepadara bērnus hiperaktīvus.

Kad bērni kļūst hiperaktīvi, vecāki šādā rīcībā sāk vainot cukura daudzumu. Bet pēc dažādiem eksperimentiem zinātnieki ir atklājuši, ka nav būtisku pierādījumu tam, ka cukuru var saistīt ar bērna hiperaktivitāti.


Avots: unbelievable-facts.com

Saistītās tēmas: faktiMītsSkaidrojumizinātne

youtube icon
Abonēt youtube