Latvijas iedzīvotāji ģimeni un draugus mīl vairāk nekā sevi, turklāt katrs piektais atzīst, ka sevi nemīl. “Grindeks” kampaņas “Parūpējies par sevi” ārsts Dr. Egils Einārs Jurševics norāda, ka šāda sagrozīta attieksme atstāj bīstamas sekas uz cilvēka veselību, bet ilgtermiņā laupa spēju pilnvērtīgi parūpēties par tuvajiem.

“Veselīga attieksme pret sevi vairo dzīves kvalitāti un labsajūtu. Piemēram, vairāk nekā puse aptaujāto nodarbojas ar seksu vismaz reizi nedēļā, bet 6% – katru dienu. Turklāt to vidū, kas ar seksu nodarbojas vairākas dienas nedēļā, vairāk ir cilvēku ar augstāko izglītību, augstiem ienākumiem, tie atrod laiku sportošanai vismaz reizi nedēļā, kā arī velta laiku hobijiem un nekā nedarīšanai. Protams, redzam, ka sociālekonomiskie apstākļi ietekmē prioritātes – aptaujātie mēdz upurēt miegu naudas un darba dēļ, tomēr, aicinām ikdienas skrējienā cilvēkus neaizmirst par sevi,” stāsta Dr. Egils Einārs Jurševics, AS “Grindeks” valdes priekšsēdētāja padomnieks nozares politikas jautājumos.

Pētījumā atklāts, ka cilvēki ģimeni un draugus mīl vairāk nekā sevi, tad sevi, bet pēc tam mīlestības skalā ierindojas mājdzīvnieki, mājoklis, hobiji, un kā pēdējie – darbs un kolēģi. Ģimeni visvairāk mīl sievietes, mājsaimnieces vai tās, kuras atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Pozitīvi, ka sevis un ģimenes mīlētāji izceļas arī ar veselīgākiem paradumiem – tie vairāk nekā citi pavada laiku ārā vai velta hobijiem, lieto vitamīnus vai uztura bagātinātājus, dzer ūdeni un mazāk lieto alkoholu.

“Dati apstiprina, ka tie, kas vairāk mīl, piekopj veselīgākus paradumus. Piemēram, starp cilvēkiem, kuri ļoti mīl mājdzīvniekus, vairāk ir tādu, kas vismaz stundu dienā pavada ārā. Tas varētu būt skaidrojams ar regulāru suņu vešanu pastaigās. Šie cilvēki biežāk kā citi ne tikai dodas pastaigās, bet katru dienu velta laiku hobijiem un rūpējas par sevi. Tāpat tie, kas ļoti mīl kādu hobiju, biežāk nekā citi sporto un pavada laiku svaigā gaisā,” atklāj Māra Tauriņa, pētījumu kompānijas “GfK Baltic” vadītāja.

Vēl dati atklāj, ka darbu vairāk nekā citi ļoti mīl pašnodarbinātie, uzņēmēji, zemnieki un šķīrušies cilvēki.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: laimePētījumsveselīgi

youtube icon
Abonēt youtube