Turcijas premjerministrs Binali Jildirims trešdien paziņojis, ka opozīcijas partijām ir tiesības iesniegt sūdzības par svētdien notikušā referenduma rezultātiem, bet aicinājumi uz protestiem esot nepieņemami.

Jildirims pavēstīja, ka vēlēšanu komisija izskatīs opozīcijā esošās Republikāniskā Tautas partijas (CHP) prasību anulēt referenduma rezultātus. Vienlaikus viņš norādīja, ka opozīcijas mēģinājumiem ir jāaprobežojas ar tiesiskiem iebildumiem, un aicināja opozīciju akceptēt referenduma iznākumu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem svētdien notikušajā referendumā 51% turku nobalsoja par atteikšanos no parlamentārās iekārtas un pāreju uz prezidentālu sistēmu, kas paredz ievērojamu prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Protestējot pret referenduma iznākumu, kopš svētdienas Stambulas un Ankaras ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku.

Opozīcija norādījusi uz dažādiem pārkāpumiem, taču vislielāko sašutumu izsaucis svētdienas vakarā izsludinātais vēlēšanu komisijas lēmums akceptēt arī tos biļetenus, uz kuriem nav oficiāla zīmoga, kas apliecina to īstumu, lai gan to pieprasa likums.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kas arī konstatējuši lielu skaitu pārkāpumu, atzinusi, ka šis vēlēšanu komisijas lēmums iedragājis svarīgu vēlēšanu drošības mehānismu.

 


Foto: samsunkulishaber

Saistītās tēmas: OpozīcijaTurcija

youtube icon
Abonēt youtube