Foto: European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations department /Flickr

Teritorijā pie Turcijas un Sīrijas robežas pirmdien, 20. februārī, atkal notikusi spēcīga zemestrīce. Saskaņā ar Eiropas un Vidusjūras seismoloģijas centra datiem, tās stiprums bija 6,4 magnitūdas.

Satricinājumi fiksēti plkst.20.04 pēc vietējā laika (19.04 pēc Latvijas laika) desmit kilometru dziļumā.

Zemestrīces centrālais punkts atradies aptuveni 14 kilometrus no Antakjas, kur pirms divām nedēļām reģistrēti spēcīgi pēcgrūdieni.

Kā vēsta Reuters, pēc aculiecinieku teiktā, Antakijā pirmdien, 20. februārī, notikušās zemestrīces dēļ atkal gruvušas ēkas. Turcijas glābēji strādā notikuma vietā un meklē iespējamos upurus.

Turcijas veselības ministrs Faretins Kodža (Fahrettin Koca) informējis, ka ievainoti 294 cilvēki, no tiem 18 cietuši smagi.

Mirušo skaits Turcijā sasniedzis 41 156 personas, un tiek uzskatīts, ka skaitlis kļūs vēl lielāks. Tiek lēsts, ka iznīcināti 385 tūkstoši dzīvokļu, un daudzas personas vēl nav atrastas. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) paziņojis, ka nākammēnes zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos sāksies apmēram 200 tūkstošu dzīvokļu būvniecības darbi. Eksperti gan uzskata, ka sasteigti būvniecības darbi var būt iemesls traģēdijām nākotnē.

ANO ziņo, ka starp zemestrīcē izdzīvojušajiem ir arī apmēram 356 tūkstoši grūtnieču, kam steidzīgi nepieciešama pieeja veselības aprūpes pakalpojumiem.

Šis skaitlis iekļauj 226 tūkstošus grūtnieču Turcijā un 130 tūkstošus Sīrijā, un apmēram 38 800 no šīm sievietēm ir jādzemdē jau tuvākā mēneša laikā. Daudzas no viņām šobrīd ir pagaidu nometnēs, pakļautas zemai gaisa temperatūrai, un saskaras ar pārtikas un tīra ūdens pieejamības problēmām.

6,4 magnitūdas stiprā zemestrīce bija stiprākā kopš 6. februāra. Todien traģisko notikumu laikā Turcijā un Sīrijā tika fiksētas piecas zemestrīces ar stiprumu no 6,0 līdz 7,8 magnitūdām. Abās valstīs bojā gājušo cilvēku skaits pārsniedzis 45 000.

Jau ziņots, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) uz trīs mēnešiem izsludinājis ārkārtas stāvokli zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos. Tikmēr iedzīvotājos aug dusmas, ka glābšanas operācijas norit lēni, un varas iestādes nereaģē atbilstoši, raksta aģentūra Reuters.

Varas iestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Glābšanas un meklēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 12 000 ārkārtas dienestu darbinieki, un arī 9 000 karavīru. Palīdzību piedāvājušas vairāk nekā 70 valstis.

Lasiet arī: Influencere Beta Beidz: Negrasos dzīvot, lai strādātu

Palīdzības organizāciju pārstāvji ir īpaši satraukti par situāciju Sīrijā, kur lielus postījumus jau nodarījis karš. UNICEF pārstāvis Džeimss Elders (James Elder) norādīja, ka kara bēgļi Sīrijas ziemeļaustrumos un Turcijā ir vismazāk aizsargātie zemestrīces upuri. Kara izpostītajā valstī ir ierobežotas palīdzības sniegšanas iespējas, un arī starptautisko komandu darbu kavē resursu trūkums.

Saistītās tēmas: SīrijaTurcijaZemestrīce

youtube icon
Abonēt youtube