Kas ir maratons?

Šī sporta skriešanas disciplīna ir izveidojusies, balstoties uz leģendu par Senās Grieķijas kareivi Feidipīdu, kurš noskrēja no Maratonas līdz Atēnām (tik garu distanci, cik pašlaik ir maratona oficiālais garums), lai paziņotu par grieķu uzvaru Maratonas kaujā.

Attālums no Maratonas līdz Atēnām bija apmēram 40 kilometri, tāpēc pirmajās Olimpiskajās spēlēs 1896.gadā maratona distance sastādīja 40 km. Tā pastāvīgi mainījās līdz 1924. gadam. Tagad maratona garums sastāda tieši 42 kilometrus un 195 metrus.

Pirmajā Olimpiskajās spēlēs par labāko skrējēju kļuva grieķis Spiridons Luiss ar laiku 2 stundas, 58 minūtes un 50 sekundes. Esošais pasaules rekords – 2:02.57 pieder Denisam Kimeto no Kenijas, kas ir uzstādīts 2014. gada 28. septembrī Berlīnes maratonā.

 

Visā pasaulē norisinās maratoni, taču lielākos no tiem aizvada pavasarī un vasarā, kad laikapstākļi ir vispiemērotākie ilgstošai skriešanai.

Lielākie pasaules maratoni

Teiksim, jūs vēlaties noskriet kādā prestižā ārzemju maratonā. Lielākos no pasaules Starptautiskajiem maratoniem sauc par “meidžoriem” un tie ir seši: Berlīnes, Bostonas, Londonas, Ņujorkas, Tokijas, un Čikāgas. Katrā no tiem distanci pārvar 40-50 tūkstoši cilvēku.

Piedalīties tādā maratonā ir visai grūti. Par skriešanas reģistrēšanu būs jāsamaksā no 108 eiro Berlīnē līdz 318 dolāriem Ņujorkā. Taču, lai atnāktu un samaksātu naudu, ar to vien nepietiks – no sākuma ir jāvinnē loterijā, lai varētu virzīties tālāk. Tas ir sava veida ierobežojums, jo ieinteresēto, kuri vēlās noskriet distanci, ir pārāk daudz.

Reģistrēšanas maksā parasti ir iekļauts:

  • Starta numurs, bez kura nelaidīs uz starta līniju
  • Ēdināšana distancē: dzērieni un uzkodas
  • Finišētāja komplekts: medaļa, dzērieni un ēdiens finišā
  • Dažreiz ir arī t-krekli un patīkami papildus bonusi

 

 

Maratoni Latvijā

Pirmais Rīgas domes organizētais Rīgas maratons notika pirms 26 gadiem – 1991. gadā. Kopš 2007. gada sadarbībā ar Rīgas domi maratonu rīko aģentūra NECom ar galvenā partnera atbalstu – Lattelecom. Lattelecom Riga Maraton noteikti ir lielākais un ievērojamākais maratons Latvijā.

Līdz šim vislielākais dalībnieku skaits tika sasniegts 2016. gadā, kad visās distancēs kopā reģistrējās 33 590 dalībnieki no 65 valstīm, no tiem 1 759 maratona, 4 313 pusmaratona, 6 512 – 10 km distancē, 12 482 – 5 km distancē, 1 660 – Ģimeņu skrējienā un 6 864 pārējās Rimi Bērnu dienas distancēs.

Dalības maksa par maratonu:

lattelecomrigasmaratons.lv

 

Sagatavošanās maratonam īsti neprasa nekādu finansiālo patēriņu – tikai bezmaksas treniņi parkā un ziedots laiks.

Taču ir lietas, kas ir vienkārši nepieciešamas veiksmīgai finiša sasniegšanai. Katrā maratonā var sastapt cilvēkus parastās kedās vai vecās botās, skatoties uz kuriem, tu domā, ka šis cilvēks noteikti nav gatavojies un vienkārši nolēmis izmēģināt savus spēkus: “darīšu, cik varēšu”. Taču tāda attieksme var novest līdz traumām vai riebumam pret skriešanu uz visu atlikušo dzīvi. Tāpēc, lai finišētu ar lepni paceltu galvu, pilnīgi noteikti ir jābūt sagatavotam itin visam – bez treniņiem ir jāpievērš uzmanība arī apģērbam, uzturam un veselības stāvoklim.

Pamēģināsim saskaitīt, cik tas izmaksā.

 

Botas

Katra skrējēja galvenais atribūts.

Ekonomēt uz botām nedrīkst, pirkt lētus sporta apavus vai kedas nav apdomīgs lēmums. Traumas un ciešanas iet roku rokā ar šāda veida apaviem un skriešanu. Vidēji botas sporta veikalos maksā 120 eiro, atkarībā no brenda.

Japānas brends ASICS ir lieliska izvēle – viegli, ērti un samazina slodzi. €149.99

Ja tomēr vēlaties ieekonomēt kādu daļu no summas, varat meklēt atlaides vai sev patīkamākus modeļus autletā, kā arī interneta veikalos no ārvalstīm arī var meklēt palīdzību. Kaut gan man liekas, ka pirms skriešanas apavi obligāti ir jāpielaiko un jāizjūt.

Apģērbs

Apģērbam pilnīgi noteikti ir jābūt komfortablam. Jebkurā treniņā un pie jebkādiem laikapstākļiem. Siltam laikam – zeķes, šorti, t-krekls, cepure, skriešanas soma, kur paslēpt telefonu un citus nepieciešamos sīkumus.

Skriešanai lietainā laikā – vējjaka. Aukstam laikam – termoveļa, bikses, siltas zeķes, jaka, sporta šalle, cepure, cimdi.

Īstenībā uz apģērba varētu arī ekonomēt. Iepirkties vienkāršākos nevis profesionālajos sporta veikalos, piemēram Sportdirect.

No ziemas komplekta var arī atteikties, jo aukstajā laikā var trenēties sporta zālē. Daudzi vispār labprāt atpūšas aukstākajā gada sezonā, uzsākot treniņus līdz ar patīkamāku laiku.

Vidēji skriešanas zeķes maksā 10 eiro, šorti – 20 eiro, krekls – 15 eiro, jaka – 50 eiro, soma –  20 eiro.

 

Uzturs

Ilgstošu treniņu laikā organismam ir nepieciešama papildus enerģija – ēdiens un pārtika. Bez tās organisms piekusīs no slodzes un jutīs slāpes, nenoskrienot līdz finiša taisnei.

Lai trenētos intensīvi vai sasniegtu labus panākumus sacensībās, nepieciešams atjaunot spēkus, uzņemot līdz pat 90 g ogļhidrātu. Dzeriet sporta dzērienus un izmantojiet gēlus, kas palīdzēs uzturēt organismu tonusā.

Mēnesi pirms maratona ieteicams iziet vitamīnu kursu. Organisms piekūst no pastāvīgiem treniņiem un viņam ir nepieciešama palīdzība. Svarīgi saskaņot vitamīnu kompleksu ar ārstu. Vitamīnu izvēle ir ļoti plaša un cenas ļoti atšķirīgas, taču vidēji vitamīnu kompleks maksā 20 eiro.

 

Piemēram šādu ogļhidrātu kokteili ir ērti pārnēsāt, tas satur glikozes un fruktozes avotus īpaši aprēķināta attiecībā. Viena iepakojuma cena €1,90

 

 

Gadžeti

Lai sekotu līdzi savam procesam un progresam, ir maksimāli jāzina sava treniņa temps. Šīs problēmas risināšanai vislabāk palīdzēs sporta pulkstenis, kas izmanto GPS datus, lai palīdzētu noteikt intensivitāti.

Pulkstenis rāda tekošo tempu, laiku un attālumu, sākot no starta līnijas, palīdz noteikt katru kilometru un uzturēt vienmērīgu ritmu. Mūsdienīgie pulksteņi ir ērti gadžeti un palīgi.

Kā ekonomēt? Var nolādet mobilo aplikāciju, taču skraidīt ar telefonu nav ērti, turklāt tas var izlādēties.

Sporta pulksteņus ir iespējams iegādāties dažādus, atkarīgi no jūsu iespējām. Sākot no 40 eiro un beidzot ar vairākiem simtiem.

SIGMA PC26.14 pulsometrs ar septiņu treniņu atmiņu, modinātāju, intensitātes zonām. Cena €89.99

*

Pēc mūsu aprēķiniem, ja paspēj piereģistrēties maratonam līdz 11.05.2017, tad noskriet maratonu maksā apmēram 325 eiro (ja esat paspējis izdarīt to līdz 31.12.2016, tad par 20 eiro mazāk), taču lielākais tēriņš ir reģistrēšanās maksa un kvalitatīvo botu iegāde, turklāt šo summu var būtiski samazināt, profesionālo sporta tērpu vietā izvēloties parastāku un pieejamāku apģērbu, taču te atkal runa ir par komfortu. Treniņu laikā sporta dzērienu vietā var izvēlēties saldu tēju ar medu, bet vitamīnu vietā ēst banānus un citus augļus, taču tie aizņem pārāk daudz vietas un tik ātri nesagremojams.

Daudzi var iztikt arī bez speciāliem gadžetiem, to vietā izmantojot telefonu pielikumus, taču te arī runa ir par ērtumu un mērķu sasniegšanu.

Turklāt, ja jūs jau est pieredzējis skrējējs, tad pirkt visu šo ekipējumu noteikti nebūs nepieciešams, pagājušās un aizpagājušās sezonas forma vēl noteikti ir labā stāvoklī.

 

Sports palīdz sasniegt iekšējo balansu. Smadzenes pārslēdzas no garīgās darba slodzes uz fizisko, kas pārrestartē domāšanas procesus.

 


 

 

Saistītās tēmas: Cik MaksāMaratonsskriešana

youtube icon
Abonēt youtube