Latvijas vadošais pludmales volejbola pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš piektdien iekļuva Majoros notiekošā Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) rīkotā Eiropas čempionāta finālturnīra ceturtdaļfinālā.

Samoilovs/Šmēdiņš, kuri izlikti ar ceturto numuru, ar rezultātu 2-1 (21:19, 19:21, 15:100 pārspēja sacensību pirmo numuru Bartošu Losjaku un Pjotru Kantoru no Polijas.

Ja mača sākumā poļi spēja izrādīt pretestību, tad turpinājumā mājinieku favorīti pamazām palielināja savu pārsvaru. Tuvojoties seta beigām poļi latviešu pārsvaru samazināja līdz diviem punktam (20:19), taču galotnē aukstasinīgāki bija Samoilovs un Šmēdiņš, kuri setā uzvarēja ar 21:19.

Otro setu sekmīgāk iesāka poļi, kuri veiksmīgāk darbojas blokā, kas ļāva panākt trīs punktu pārsvaru (7:4). Latvijas duets seta gaitā atspēlējās līdz panāca neizšķirtu 17:17. Tomēr seta galotnē pretinieki vadību neizlaida, kā rezultātā mājinieki piekāpās ar 19:21.

Izšķirošajā setā latvieši pēc sekmīgas spēles aizsardzībā bija panākuši 6:3, taču pretinieki trīs punktu atguva un panāca neizšķirtu. Tiesa, arī mājinieku favorīti atbildēja ar trim punktiem, kas ļāva panākt 9:6. Skatītāju atbalstīti, Samoilovs un Šmēdiņš nosargāja pārsvaru, setā uzvarot ar 15:10 un iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Poļi izslēgšanas turnīru sāka no pirmās kārtas, kurā ar 2-0 (21:17, 21:15) pārspēja Tomasu Kunertu/Kristofu Dresleru no Austrijas, kuriem piešķirts 21.numurs.

Losjaks un Kantors šosezon Pasaules kausā spēlējuši trīs posmu finālos trīs, četru un piecu zvaigžņu raudzes turnīros, taču visos cietuši zaudējumus. Šosezon notikušajā pasaules čempionātā poļi izcīnīja piekto vietu.

Apakšgrupu turnīrā Samoilovs/Šmēdiņš izcīnīja trīs uzvaras trīs spēlēs un ieguva pirmo vietu D grupā, bet poļi ar divām uzvarām savā apakšgrupā bija otrie.

Kungu turnīrā šodien tiks izspēlēti arī pirmie divi ceturtdaļfināli.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža piektdien izcīnīja uzvaru Eiropas čempionāta finālturnīra izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā, iekļūstot astotdaļfinālā, kamēr zaudējumu cieta Edgars Točs un Rihards Finsters, kuri savas debijas meistarsacīkstes noslēdza dalītā 17.vietā.

Ar 16.numuru izliktie mājinieki Pļaviņš un Regža ar rezultātu 2-0 (22:20, 21:17) pārspēja ar 12.numuru izliktos poļus Maceju Rudolu un Jakubu Šalankeviču.

Pļaviņš un Regža astotdaļfinālā plkst.14 spēlēs pret Eiropas čempionāta trešo numuru Ņikitu Ļaminu un Vjačeslavu Krasiļņikovu no Krievijas, kuri uzskatāmi par vieniem no šo kontinenta meistarsacīkšu galvenajiem favorītiem.

Tikmēr ar 26.numuru izliktie Točs un Finsters izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 1-2 (22:20, 12:21, 13:15) piekāpās turnīra 13.numuram Niko Bīleram un Marko Kratigeram no Šveices.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka otro kārtu jeb astotdaļfinālu no Latvijas pāriem automātiski sasniedza Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš un Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka.

Dāmu turnīrā no izslēgšanas turnīra otrās kārtas iesaistīsies ar astoto numuru izliktās Kravčenoka/Graudiņa, kurām mačs iecerēts plkst.16. Viņām būs jātiekas ar turnīra 17.numuru Elsu Makmilanu un Paulu Soriju Gutjeresu no Spānijas, kuras izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 2-0 (21:17, 21:19) pārspēja ar 31.numuru izliktās ukrainietes Innu un Irinu Mahno.

Kravčenoka/Graudiņa izcīnīja uzvaras visās trijās apakšgrupu turnīra spēlēs, nodrošinot pirmo vietu grupā un automātisku ceļazīmi uz astotdaļfinālu.

Sievietēm ceturtdaļfināli un pusfināli tiks aizvadīti sestdien, bet cīņas par medaļām – svētdien.

Pirms tam Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīru nepārvarēja četri no Latvijas pludmales volejbola pāriem – Aleksandrs Solovejs/Toms Šmēdiņš, Ance Olte/Inese Jursone, Agnese Caica/Ilze Liepiņlauska un Alise Lece/Marta Ozoliņa, šiem duetiem ciešot zaudējumus visās spēlēs un noslēgumā ieņemot dalītu 25.vietu.

Pamatsacensībās kā vīru, tā dāmu konkurencē pa 32 duetiem bija sadalīti astoņās grupās. Katras grupas labākais duets uzreiz iekļuva izslēgšanas turnīra otrajā kārtā, kamēr otro un trešo vietu ieguvēji piedalīsies pirmajā kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs nu jau ir noslēdzies.

Biļetes uz sacensībām var iegādāties vietnē “bezrindas.lv”. Uz piektdienu biļetes maksā 10 eiro, uz sestdienu 15 eiro, bet svētdien galvenās cīņas par tituliem būs iespējams apmeklēt par 20 eiro.

Latvija šāda mēroga sacensības uzņem pirmo reizi vēsturē.

Dalībnieki cīnās par 100 000 eiro lielu naudas balvu fondu. Sacensību galvenajā laukumā ir 2800 skatītāju vietas.

Eiropas čempionātos Latvija pēdējos gados regulāri tiek pie medaļām. 2009.gadā dāmu sacensībās triumfēja Inguna Minusa un Inese Jursone, kamēr 2015.gadā zeltu ieguva arī Samoilovs ar J.Šmēdiņu. Tāpat divos Eiropas čempionāta finālturnīros (2013., 2014.) Samoilovs un J.Šmēdiņš izcīnījuši sudraba medaļas, kamēr 2010.gadā J.Šmēdiņš pārī ar Mārtiņu Pļaviņu ieguva bronzu.

Pērn Šveicē notikušajā turnīrā Samoilovs ar J.Šmēdiņu zaudēja ceturtdaļfinālā, bet Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža zaudēja visos trijos apakšgrupas mačos un izslēgšanas turnīrā netika.

youtube icon
Abonēt youtube