Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) kaut kā jāreaģē uz protesta akcijām pret ieceri pāriet uz izglītību tikai valsts valodā, aģentūrai LETA pauda Latvijas Krievu savienības (LKS) līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Mitrofanovs atzina, ka šodien pēcpusdienā gaidāmajā protesta akcijā nepiedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Tatjana Ždanoka (LKS) un Andrejs Mamikins (S), kuri iepriekšējā akcijā aktīvi pauda atbalstu protestējošajiem – viņi nebūs klāt EP plenārsēdes dēļ. Taču protesta akcijas organizatori sagaida, ka uz pasākumu ieradīsies Saeimas un Rīgas domes deputāti.

“Iespējams, pienāks Saeimas un pašvaldības deputāti – mēs visus aicinām un nevienu nepadzīsim, ja viņi vēlēsies uzstāties. Ja atnāks pilsētas mērs, mēs arī būsim priecīgi,” teica Mitrofanovs, piebilstot, ka pagaidām Ušakovs neesot izrādījis interesi apmeklēt kādu no protesta akcijām.

“Ušakovs saglabā pilnīgu klusumu saistībā ar protestiem. Ja viņš mainīs savu taktiku un attieksmi un sagribēs aktīvi pievienoties, mēs būsim priecīgi. Faktiski Ušakovs ir tas cilvēks, par ko nobalsoja absolūtais vairākums krievu vēlētāju. Skaidrs, ka no viņa ir jānāk kādai reakcijai,” uzsvēra LKS pārstāvis.

Kā ziņots, šodien plkst.16.20 pie Izglītības un zinātnes ministrijas sāksies kārtējā protesta akcija pret ieceri pāriet uz izglītību tikai valsts valodā. Protesta akcija notiks gājiena veidā. Plkst.16.20 gājiens sāksies no Izglītības un zinātnes ministrijas līdz valdības ēkai, piestājot arī pie Francijas un Vācijas vēstniecībām. No plkst.16.45 protesta akcija turpināsies pie Ministru kabineta. Organizatori šo akciju nodēvējuši “Gaismas stars pret tumsu”, jo gājiena laikā paredzēts izmantot lukturus, telefonus un citas gaismu radošas ierīces.

Arī oktobra beigās tika rīkota līdzīga protesta akcija. Toreiz virkne prokrievisko organizāciju ar atklātu vēstuli vērsās pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), paužot neapmierinātību ar viņa atbalstu idejai par pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās. Piemēram, toreiz vēstuli parakstīja LKS, tā dēvētais krievu skolu aizstāvju štābs un citas.

Kā ziņots, 6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.

youtube icon
Abonēt youtube