Turpinot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa rosināto diskusiju ciklu par Latvijas drošības izaicinājumiem, trešdien, 6. decembrī  Rīgas pilī notika diskusija “Latvijas drošība 21. gadsimtā. Viltus ziņas kā sabiedrības viedokļa ietekmes instruments”.

“Mēs visi izjūtam centienus iedragāt ticību mūsu pamatvērtībām, demokrātiskai sistēmai un pat Latvijas valstij. No mums pašiem – mūsu kritiskās domāšanas un informācijas lietošanas paradumiem – ir atkarīgi mūsu nelabvēļu panākumi, vai gluži pretēji – neveiksmes,” norāda Raimonds Vējonis, runājot par viltus ziņu ietekmi uz sabiedrību.

Diskusiju atklāja Valsts prezidents, pēc kura uzrunas vārds tika dots īpašajam viesim – Prāgas starptautisko attiecību institūta vecākajam pētniekam un bijušajam starptautisko jautājumu profesoram Ņujorkas universitātē Markam Galeoti. M. Galeoti stāstīs par viltus ziņu destabilizējošo ietekmi uz Rietumu pasauli.

Diskusijā piedalījās arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, stāstot par viltus ziņu lomu starptautiski nozīmīgāko notikumu laikā. Laikraksta “Latvijas Avīze” redaktors un projekta “Atmaskots” autors Māris Antonevičs iepazīstināja ar pēdējos mēnešos laikrakstā atmaskoto viltu ziņu tematiskajiem blokiem. CERT.lv vadītājas vietnieks Varis Teivāns analizēja informācijas tehnoloģiju nozīmi viltus ziņu izplatībā. Savukārt LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks un kultūras ministres padomnieks Mārtiņš Kaprāns runāja par to, cik ietekmējama ir sabiedrība Latvijas simtgades priekšvakarā un mazāk nekā gadu pirms Saeimas vēlēšanām.

Noslēgumā ikviens dalībnieks tika aicināts iesaistīties sarunā, meklējot risinājumus viltus ziņu ietekmes mazināšanai. Diskusijas moderators bija Rīgas Stradiņa universitātes docents, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Edijs Bošs.

Foto: LETA

youtube icon
Abonēt youtube