Saistībā ar plūdiem mežsaimniecībā visā Latvijā izsludināta katastrofas situācija, šodien lēma premjera pienākumu izpildītāja, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadītā Krīzes vadības padome.

Katastrofas situācija ir stājusies spēkā līdz ar padomes lēmumu.

Pēc sēdes Dūklavs žurnālistiem skaidroja, ka patlaban situācija ar plūdiem mežos ir tāda pati kā lauksaimniecībā, tapēc padome šodien pieņēma tādu pašu lēmumu kā attiecībā uz lauksaimniecību – neizsludināt ārkārtas situāciju, bet gan situāciju atzīt kā dabas katastrofu.

Krīzes vadības padome saņēma deviņu meža nozares pārstāvju iesniegumu par kritisko situāciju mežsaimniecības nozarē, aicinot to atzīt kā katastrofas situāciju. Padome jautāmjumu izskatīja un pieņēma lēmumu, ka katastrofas situācija attieksies tikai uz mežsaimniecības nozari nevis meža nozari kopumā.

Dūklavs skaidroja, ka izsludināt katastrofas situāciju mežsaimniecībā visā Latvijā nepieciešams, lai šīs nozares uzņēmumi atsevišķu līgumsaistību neizpildes rezultātā netiktu sodīti, piemēram, plūdu dēļ laikā nepabeidzot Eiropas Savienības finansētus projektus vai arī nespējot nokārtot finansiālās saistības ar kredītiestādēm.

“Izsludināt katastrofas situāciju mežsaimniečibas nozarē nepieciešams, jo ir skaidrs, ka nozares pārstāvji var neizpildīt saistības, jo to nebūs iespējams izdarīt fiziski,” atzina zemkopības ministrs un piebilda, ka nozare neprasīs valstij kompensēt plūdu dēļ radušos zaudējumus, kuru apmērs vēl nav aplēsts.

Jau vēstīts, ka slapjā laika dēļ mežizstrādātāji lūdza nozarē izsludināt ārkārtējo situāciju.

Latvijas Mežizstrādātāju savienības prezidents Andrejs Cunskis aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka laika apstākļu dēļ ir apgrūtināta mežizstrāde, kā arī koksnes izvešana no meža. Tāpat kavētas mežizstrādes uzņēmumu iespējas savlaicīgi segt banku izsniegto līzinga vai kredīta maksājumus. “Laika apstākļi varētu būt par pamatu, lai varētu izsludināt “force majeure” situāciju meža nozarē un mums netiktu piemēroti sodi,” sacīja Cunskis, piebilstot, ka nozare nepieprasa kompensācijas no valsts.

Cunskis paskaidroja, ka laika apstākļu dēļ meža ceļi ir neizbraucami, mežistrāde ir būtiski apgrūtināta, sevišķi vietās, kur ir grants ceļi. “Grants ceļi tiek slēgti un faktiski tie nav izbraucami, jo ir galīgi “šķidri”. Daļa ceļu Kurzemē ir zem ūdens, līdz ar to situācija ir drūma, bet īstena ziema ar salu kā nav, tā nav,” teica Cunskis.

youtube icon
Abonēt youtube