Rīga, 25.febr., LETA. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV) vērsusies Valsts drošības dienestā par bijušās eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas izteikumiem Latvijas Krievu savienības rīkotā diskusijā EP “Politiskā vajāšana Baltijas valstīs”, aģentūru LETA informēja Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Kā norādīja Salmgiriezis, diskusijas laikā Ždanoka teikusi: “Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka krievi un krieviski runājošie [Latvijā] ir tādā pašā situācijā, kā ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mēs tiekam sodīti.”

Vaidere uzskata, ka Ždanoka publiski pauž naida runu un kurina nacionālo naidu, maldinot starptautisko sabiedrību par krievu un krievvalodīgo situāciju Latvijā, tāpēc viņa vērsusies VDD ar aicinājumu izvērtēt šos apgalvojumus.

Jau vairākus gadus pirms Otrā pasaules kara nacistiskā Vācija pieņēma Nirnbergas likumus, kas aizliedza laulības un ārlaulības attiecības starp ebrejiem un vāciešiem. Laika posmā no 1933. līdz 1938.gadam notika gan masveidīgs ebreju uzņēmumu boikots, gan vēlāk arī antisemītiski uzbrukumi, slepkavības un apcietināšanas, skaidroja Salmgriezis. Tā, piemēram, 1938.gada 9.novembrī norisinājās Kristāla nakts, kad Vācijā notika masveidīgi nacistu partijas organizēti un valsts atbalstīti pret ebrejiem vērsti grautiņi, kuros dzīvību zaudēja ap simt ebreju, bet aptuveni 30 000 tika ieslodzīti koncentrācijas nometnēs.

“Ja uzskatītu par patiesību Ždanokas izteikumus par krievu un krievvalodīgo situāciju Latvijā, tad paralēles izskatītos šādi – Latvijā pieņemti likumi, kas aizliedz laulības un ārlaulības attiecības starp krieviem, krievvalodīgajiem un latviešiem. Latvijā ir vērojams krievu un krievvalodīgo uzņēmumu boikots un notiek etnisku motīvu vadīti uzbrukumi, slepkavības un apcietināšanas, kas vērstas pret krieviem un krievvalodīgajiem. Tāpat vienā naktī ir nogalināti ap simts krievu un krievvalodīgo, bet 30 000 no viņiem nosūtīti uz koncentrācijas nometnēm. Katrs, kurš kaut ko zina par situāciju Latvijā, tādus izteikumus nodēvētu par absurdiem,” uzsvēra Vaidere.

Konferencē uzstājās arī tādi prokremliskie aktīvisti kā Vladimirs Lindermans (ar video konferences palīdzību) un Aleksandrs Gapoņenko.

Jau ziņots, ka Latvijas Krievu savienība Briselē organizēja pasākumu, kurā centās citu valstu politiķiem pierādīt, ka Baltijas valstīs pastāvot politiskās vajāšanas un vārda brīvības ierobežojumi.

Par šāda veida pārkāpumiem Latvijas Krievu savienība uzskata Baltijas valstīs sāktās krimināllietas pret prokrieviskajiem aktīvistiem, piemēram, pret Gapoņenko sākto lietu par nacionālā naida kurināšanu un pretvalstisku darbību.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Inese VaidereTatjana Ždanoka

youtube icon
Abonēt youtube