Sandra Kalniete un Tatjana Ždanoka. Foto: Ārlietu ministrija un European Central Bank/Flickr

“Nedz mums, no Latvijas ievēlētajiem Eiropas Parlamenta deputātiem, nedz Latvijas sabiedrībai apstiprinājums tam, ka Tatjana Ždanoka ir Krievijas FDD aģente, nav nekāds pārsteigums. Šokējoši šajā “russiagate” ir ES institūciju naivums un neaizsargātība pret Krievijas aģentiem, kuri darbojas, izmantojot demokrātiskās vērtības – vārda brīvību, cieņu pret dažādiem viedokļiem un toleranci,” otrdien, 6.februārī, uzstājoties Eiropas Parlamenta debatēs Strasbūrā, norādījusi deputāte Sandra Kalniete.

Eiropas Parlaments ceturtdien, 8.februārī balsos par rezolūciju, kurā uzsvērta nepieciešamība stiprināt Eiropas Parlamenta iekšējās drošības sistēmas pret Krievijas iejaukšanos un novērst iespējas Krievijas ietekmes aģentiem izmantot Eiropas Parlamenta resursus naidīga un kaitnieciska satura izplatīšanai, kas ir īpaši būtiski hibrīdkara apstākļos. Deputāte Sandra Kalniete ir viena no rezolūcijas autorēm un sarunās par rezolūcijas saturu pārstāvēja Eiropas Tautas partijas viedokli, aizstāvot pozīciju, ka sabiedrībai ir jādara zināmi Krievijas ietekmes aģentu vārdi un viņu aktivitātes ir jāizgaismo.

“Tatjana Ždanoka nav vienīgā, kas Strasbūrā un Briselē, arī ES valstu galvaspilsētās netraucēti īsteno Krievijas iejaukšanās politiku, ar mērķi irdināt mūsu sabiedrības vienotību, sēt naidu, radīt neticību Eiropas vērtībām, kā arī veicināt populismu un ekstrēmismu. Krievijas ietekmes aģentu tīkls Eiropā ir plašs un toksisks. To Kremlis ir pārmantojis no Padomju Savienības un veiksmīgi attīstījis, tajā iepinot arī ES politiskās elites pārstāvjus – Šrēderu, Liponenu, Fijonu un citus Eiropas Parlamenta deputātus un dažāda mēroga pašvaldību vadītājus,” norāda Kalniete.

Uzstājoties Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete uzsver, ka, kopš Krievija uzsāka agresiju pret Ukrainu, Eiropas Savienība ir pakļauta arvien biežākiem plaša spektra hibrīduzbrukumiem. Tāpēc šādu ārvalstu aģentu atrašanās Eiropas Parlamentā un citās mūsu demokrātijas institūcijās, rada būtiskus riskus mūsu drošībai un uzticamībai.

“Es aicinu Eiropas Parlamentu nekavējoties un rūpīgi izmeklēt gadījumus, kad deputāti ir izmantojuši savu mandātu agresorvalsts atbalstam un izlēmīgi piemērot visus līdzekļus, lai novērstu šādas aktivitātes nākotnē. Mūsu resursi nedrīkst tikt izmantoti, lai grautu ES vērtības un stutētu autoritārus režīmus,” runas nobeigumā akcentēja deputāte.

Tikmēr pati Ždanoka, Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā debatēs par viņai izvirzītajām apsūdzībām par sadarbību ar Krievijas slepenajiem dienestiem, uzstājusies ar izaicinošu runu, apgalvojot, ka viņa vienmēr strādājusi tikai miera labā, ziņo Politico.

“Jā, es esmu aģente, miera aģente, aģente, kura iestājas par Eiropu bez fašisma, par minoritāšu tiesībām, aģente par vienotu Eiropu no Lisabonas līdz Urāliem,” viņa teica, uzrunājot plenārsēdes dalībniekus angļu valodā.

“Un es vēlos tagad un tūlīt atvainoties tautas priekšā par to, ka neesmu bijusi veiksmīga aģente,” viņa piebildusi, paužot nožēlu par bēdīgo stāvokli Krievijas un Eiropas Savienības (ES) attiecībās.

Lasiet arī: Aina Poiša atgriežas televīzijā ar Gruzijā filmētu attiecību šovu

Lasiet arī: VIDEO | Bijušais Valkas mērs  Krauklis savai jubilejai par godu iedzied dziesmu

Lasiet arī: Siguldas Opermūzikas svētku organizatori lauž līgumu ar slavenu solisti, kura uzstājusies Krievijā

Lasiet arī: Ķīniešu Jaungads: rituāli veiksmes piesaistīšanai, pielabinoties Pūķim

Lasiet arī: Lielbritānijas karalim Čārlzam III diagnosticēts vēzis

Lasiet arī: Seriāla Nelūgtie viesi otrajā sezonā nozīmīga loma tikusi arī ekspremjeram Repšem

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 2. – 8. februāris

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Sandra KalnieteTatjana Ždanoka

youtube icon
Abonēt youtube