Autors: BNN

Kāpēc Latvijā tiesas spriedumu kvalitāte pielīdzināma neasam zāģim? Un – tiesas spriedumam Aivara Lemberga lietā pēc pieciem gadiem jābūt. Par naudas izšķērdēšanu tiesu sistēmā un plāniem procesuālo huligānismu sodīt ar brīvības atņemšanu intervijā stāsta jaunais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Problēma ir tajā, ka ne visi tiesneši izmanto savas pilnvaras

Augstākās tiesas (AT) tiesnesi Aigaru Strupišu Saeima 21.maijā apstiprināja par AT priekšsēdētāju. Balsojums negaidīti vienbalsīgs – 91 parlamentārietis balso “par”. Kā vienu no galvenajiem uzdevumiem Strupišs izvirza spriedumu kvalitātes uzlabošanu.

To, kāpēc Latvijā nerīkojas veiklāk tiesas spiedumu kvalitātes uzlabošanā, procesa paātrināšanā, Strupišs salīdzina ar malkas zāģēšanu: “Iet vīrs pa mežu, skatās – otrs zāģē koku. Zāģē, zāģē, un nekas viņam nesanāk. Pirmais pienāk un saka – klausies, tev zāģis neass, vajag uzasināt! Uz ko zāģētājs atbild – nav laika, jāzāģē.”

Strupišs skaidro: “Manuprāt, tiesu sistēma ir iekritusi tajā pašā slazdā – nav laika asināt, taču zāģēšana turpinās. Kad zāģē ar to neaso zāģi, protams, ir, kā ir – kaut kas virzās uz priekšu, bet ne tā, kā varētu.” Viņš arī norāda, ka viņa ienākšana “no malas”, iespējams, ir pozitīva no tā aspekta, ka viņš var ieraudzīt tās problēmas, pie kurām sistēmā ilgstoši strādājošie jau ir pieraduši un vairs neievēro.

Tiesu sistēmā daudz ko darīt

Kā galvenās lietas, kas būs zem vārdu salikuma “sprieduma kvalitātes uzlabošana”, Strupišs norāda, ka tiesu sistēmā nepieciešams saīsināt debašu runas ilgumu, izbeigt liecinieku nepārtrauktās maiņas. Tāpat nepieciešams izvērtēt pierādījumu iesniegšanas kārtību, lai pēdējā brīdī “nenorautu” tiesas sēdes.

Strupiša ieskatā, atslēgas punkti, kas pašlaik ar steigu jālabo, lai uzlabotu tieslietu sistēmu ir tiesnešu apmācība. Viņaprāt, augsti kvalificētam tiesnesim būtu jāspēj atšķirt, kuras debašu runas ir pārtraucamas un kurās notiek «ūdens liešana» no apsūdzētā vai aizstāvja puses. “Citādi tas ved “nekurienē”. Problēma ir tajā, ka ne visi tiesneši izmanto savas pilnvaras pārtraukt debates, lai gan viņi to var darīt.”

Ar pilnu ziņas materiālu iespējams iepazīties šeit.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube