COVID nav īpaši ietekmējis īres cenas, bet sekmējis privātmāju un mazo dzīvokļu īres pieprasījumu, pauž Latvijā vadošais, pilna pakalpojumu servisa uzņēmums nekustamo īpašumu jomā Latio.

COVID krīzei sākoties, daudzi īrnieki cerēja uz dramatisku cenu kritumu, bet izīrētāji bija nobažījušies, vai viņu dzīvokļiem būs īrnieki. Pretēji gaidītajam, eksperti lēš, ka īres cenu svārstības bija pavisam nelielas.

Tūristu trūkuma dēļ pirmajās nedēļās pēc ierobežojumu ieviešanas tirgū ieplūda liels to dzīvokļu skaits, kas atrodas Vecrīgā un Vecrīgai pieguļošā teritorijā. Tas radīja īslaicīgu cenu kritumu un iemeslu cerēt uz īres cenu samazinājumu arī citos segmentos. Tomēr ekspektācijas nepiepildījās, un pēc 2- 3 nedēļām situācija noregulējās.

Ilgtermiņā izīrētajiem dzīvokļiem un dzīvojamajām platībām, kas atrodas tālāk no Rīgas centra, cenu svārstības bija minimālas, ekskluzīvo dzīvokļu īres cenas netika skartas vispār, spriež eksperti.

Šobrīd tirgus ir ievērojami atdzīvojies

Gan studenti, gan ārvalstu darbinieki turpinot braukt uz Latviju, un ir gatavi pavadīt pašizolācijā noteiktās desmit dienas. Eksperti atklāj, ka šobrīd ir ļoti pieprasīti mazi 1- 2 istabu, studiju tipa dzīvokļi. Studenti tajos dzīvo pa vienam, diviem. Ja 6 – 7 gadus atpakaļ studenti ļoti bieži īrēja lielos dzīvokļus kopā, tad šobrīd to redzam aizvien retāk.

Krīzes laikā uzņēmuma vēroja privātmāju īres pieprasījuma pieaugumu. “Daudzas ilgstoši neizīrētas mājas ieguva jaunus īrniekus, īpaši izteikti tas bija vērojams Mārupē un Piņķos,” komentē eksperti.

Šobrīd aug interese īres dzīvokļiem ar izpirkuma tiesībām, tāpat ļoti pieprasīti ir kvalitatīvi dzīvokļi īres namos, tomēr tiem īrnieks tiek atrasts ļoti ātri, šādi dzīvokļi bieži vien tirgū nemaz nenonāk.

Vērojama arī tendence, ka jauno projektu attīstītāji ne tikai pārdod jaunos dzīvokļus, bet arī piedāvā tos izīrēt. Līdz ar to tirgū parādās iespēja kļūt pirmajam iemītniekam pilnīgi jaunā dzīvoklī. Šāda iespēja ir, piemēram, jaunajā projektā “Ezerparka nami” un vairākos renovētos namos Rīgas Centrā.

Īres nosacījumi ir izdevīgi īrniekam, bet nepasargā izīrētāju

Latio eksperti stāsta, ka daudzviet ārvalstīs, piemēram Lielbritānijā un Vācijā īres noteikumi ir krietni stingrāki nekā Latvijā. Slēdzot līgumu, īrniekam jāiemaksā depozītā 3 – 6 mēnešu īres maksa. Daudzi ņem kredītu, lai varētu segt depozītu. Laužot līgumu, īrnieks zaudē depozītu, kā arī sedz īres maksu līdz līgumā norādītā termiņa beigām.

Eksperti atzīmē, ka Latvijā šī sistēma darbojas tikai komercsektorā, bet dzīvokļu īres tirgū tā nedarbojas. Šo faktoru bieži vien izmanto īslaicīgie īrnieki, maldinot izīrētāju, ka plāno mājokli īrēt gadu vai pat ilgāk, šādi iegūstot izdevīgākus nosacījumus. Šī iemesla dēļ Latio nekustamā īpašuma darījumu vadītāji īrnieku atlasi veic īpaši rūpīgi, dažkārt uz kvalitatīviem, labiem īres dzīvokļiem vai mājām tiek rīkoti arī konkursi, kas ārzemēs jau ir sen ierasta prakse, atzīmē uzņēmumā.

Ekspertu viedokļu apmaiņa un pieredzes stāsti par īres tirgus situāciju – 

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube