Šī gada vasaras sezonā būtiski pieaugusi cilvēku interese par motociklu un mopēdu vadītāju tiesību iegūšanu, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotie dati.

Dažādu kategoriju motociklu vadīšanas eksāmeni šogad kārtoti 5 940 reizes un tas ir par 19% vairāk nekā pērn, kad eksāmeni tika kārtoti 4 909 reizes. Kopumā 2020.gada sezonā motociklistu saimei pievienojušies 3 108 vadītāji, no kuriem 14% ir sievietes.

Tāpat 2020.gadā palielinājies mopēdu tiesību ieguvēju skaits. Kopumā šogad mopēdu vadīšanas eksāmens ir kārtots 1 844 reizes un tas ir par 14% vairāk nekā pērn.

Šogad izsniegtas 778 mopēdu vadītāja apliecības, no tām 15% saņēmušas sievietes.

Apmēram puse motociklu un mopēdu eksāmeni tiek kārtoti Rīgā, kam seko Valmiera un Jelgava. Jāpiebilst, ka gadu no gada pieaug daiļā dzimuma interese par moto transportu vadīšanu ikdienas ceļu satiksmē, norāda CSDD.

CSDD Kvalifikācijas departamenta vadītājs Juris Teteris skaidro: “Laikā, kad cilvēkiem samazinājušās iespējas ceļot vai apmeklēt dažādus publiskus pasākumus, viņi pievēršas savu iemaņu pilnveidošanai un jaunu prasmju apgūšanai. Tāpat pozitīvi, ka satiksmes dalībnieki pārsēžas no viena transportlīdzekļa uz otru, tādējādi labāk saprotot viens otru. Tomēr satraucošs ir fakts, ka teju katrs otrais motocikla vai mopēda vadītājs eksāmenā demonstrē nepārliecinošas vadītāja prasmes. Tādēļ nākamajā sezonā mēs aicinām pievērst lielāku uzmanību apmācībām, nevis vairākkārtīgi kārtot vadīšanas eksāmenus.”

CSDD apkopotā informācija liecina, ka šogad par gandrīz 4 000 vienībām ir palielinājies reģistrēto motociklu un mopēdu skaits Latvijā.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube