Foto: Pexels

Rīgā rēķinus par siltumu janvārī ietekmējusi zemās āra gaisa temperatūras, kā rezultātā siltumenerģijas patēriņš pieauga pat par 32%, savukārt AS “Rīgas siltums” siltumenerģijas tarifs šī gada janvārī ir par 15% mazāks nekā pērn.

Abu šo faktoru ietekmē izrakstīto rēķinu summa par piegādāto siltumenerģiju 2021.gada janvārī vidēji ir par 12% lielāka, nekā 2020.gada janvārī. Straujo rēķinu pieaugumu kompensējis šī gada zemākais siltumenerģijas tarifs, norāda AS “Rīgas siltums” pārstāvji.

Jāatzīmē, ka 2021.gada janvārī vidējā āra gaisa temperatūra bija -2,40C (mīnus divi, komats, četri grādi), salīdzinot – pērnā gada janvārī temperatūra, kad bija +3,70C (plus trīs, komats, septiņi grādi). Aukstuma ietekmē siltumenerģijas patēriņš būtiski pieauga – pat par 32% (2021.gads janvāris – 528 tūkst. MWh (megavatstundas), 2020.gada janvārī – 400 tūkst. MWh (megavatstundas)).

Vienlaikus pārstāvji atzīmē, ka siltumenerģijas tarifs 2021.gada janvārī bija 44,10 EUR/MWh, kas ir par 15% zemāks, nekā iepriekšējā gada janvārī (51,90 EUR/MWh). Tas kompensē siltumenerģijas patēriņa būtisko pieaugumu. Rīgā ir otrs mazākais tarifs Latvijas lielo pilsētu vidū.

Speciālisti uzsver, ka visefektīvākais veids, kā taupīt siltumenerģiju, ir pareizi ieregulēt individuālo siltummezglu, kas atrodas katrā mājā. Viena (10) grāda samazinājums iekštelpās ļauj ietaupīt siltumenerģiju par 5-6%, tādējādi arī attiecīgi samazinās rēķins.

Iedzīvotāji savas mājas siltumenerģijas patēriņu var uzzināt AS “Rīgas siltums” mājas lapā sadaļā “Iedzīvotājiem” un tālāk sadaļā “Patēriņa salīdzinājums”. Skati šeit.

Ja ir kādas neskaidrības par siltuma rēķiniem, iedzīvotāji aicināti vērsties pie sava ēkas apsaimniekotāja, kurš visprecīzāk varēs izskaidrot rēķinā norādīto samaksu, metodiku, pēc kuras tiek aprēķinātas izmaksas, kā arī citas nianses.

Atgādinām, ka AS “Rīgas siltums” siltumenerģiju piegādā līdz atbildības robežai, kas ir līdz ēkas siltummezglam, kur siltumenerģijas skaitītājs uzskaita mājā kopā patērēto siltumenerģiju, par kuru AS “Rīgas siltums” izraksta vienu kopīgu rēķinu ēkas apsaimniekotājam.

Apsaimniekotāja kompetencē ir tālāka rēķina sadale, izmantojot LR MK noteikto metodiku.

Ja ēku apkalpo AS “Rīgas siltums”, rīdzinieki par karstā ūdens/apkures temperatūru vai citiem traucējumiem ēkas siltumapgādes sistēmā aicināti vērsties pa diennakts bezmaksas klientu palīdzības tālruni 8 00000 90.

youtube icon
Abonēt youtube