Publicitātes foto

Šī gada februārī lidostā Rīga apkalpoto pasažieru skaits sarucis līdz zemākajam līmenim kopš lidojumu atsākšanās pērnā gada maijā – apkalpoti vien 5% no pagājušā gada ceļotāju apjoma, liecina operatīvie dati par lidostas darbības rezultātiem februārī.

Februārī lidosta Rīga apkalpoja vien 24 tūkstošus pasažieru, ceļotāju skaitam samazinoties par 95,1% salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tostarp turpina samazināties arī tranzīta plūsma – ceļotāju skaits, kas lidostu Rīga izmantojuši kā tranzīta centru, lai dotos uz citiem galamērķiem, bija vien 14% no kopējā pasažieru apjoma.

Pirms pandēmijas lidosta Rīga bija Baltijas reģiona galvenais tranzīta mezgls, šādu pasažieru īpatsvaram veidojot ceturto daļu no visiem lidostas Rīga pasažieriem.

Kopumā 2021.gada pirmajos divos mēnešos lidosta Rīga apkalpoja 74,4 tūkstošus pasažieru – par 92,7% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā.

Lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa komentē: “Būtiskais pasažieru skaita kritums ir galvenokārt saistīts ar lidojumu ierobežojumiem, kas līdz šim Latvijā bija stingrāki nekā citviet Eiropā, tostarp kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, mazinot lidostas Rīga konkurētspēju. Tāpēc esmu gandarīta, ka valdība ir izšķīrusies par lidojumu atļaušanu uz trešajām valstīm, kas ļaus lidostā atjaunot tranzīta pasažieru plūsmu un saglabāt reģiona galvenā gaisa satiksmes mezgla priekšrocības.”

Lielāko daļu jeb gandrīz 75% no februārī lidostā Rīga apkalpotajiem pasažieriem pārvadāja nacionālā lidsabiedrība airBaltic, pa 6,7% – Vācijas aviokompānija Lufthansa un Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair, 3,6% – Somijas lidsabiedrība Finnair, bet 1,9% – Ungārijas zemo cenu pārvadātājs Wizz Air.

Gada pirmajos divos mēnešos lidostā Rīga pacēlušies un nosēdušies 2 825 gaisa kuģi – par 77,4% mazāk nekā pērn šajā laika posmā. Pasažieru lidojumu apjoms ir sarucis par 88,2%, toties pieaudzis kravu un cita veida lidojumu skaits – attiecīgi par 39,5% un 30,8%.

Turpinot samazinoties pasažieru pārvadājumiem, būtiski – par 66,7% – sarucis arī pasažieru lidojumos pārvadāto kravu apjoms. Līdz ar to arī kopējais lidostā Rīga pārkrauto kravu apjoms šogad ir samazinājies par 23,8%, tomēr tieši ar kravas gaisa kuģiem pārvadāts uz pusi vairāk kravu nekā pagājušā gada pirmajos divos mēnešos – šādu kravu apjoms palielinājies par 53,6%. Kopumā gada pirmajos divos mēnešos lidostā Rīga apkalpots 3,1 tūkstotis tonnu kravu.

youtube icon
Abonēt youtube