Foto: Unplash.com

Sekojot Krievijas ugunsgrēku piedūmojuma pārvietošanās prognozei, gaisa kvalitātes prognožu modelī Copernicus redzams, ka šodien, 13.maijā, tas virzīsies pāri Latvijai, un 1,5 km augstumā no zemes virsmas CO koncentrācijas prognozētas ~0,34–0,46 mg/m3, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

13.maijā piezemes slānī Latvijas teritorijā var būt novērotas nedaudz paaugstinātas CO diennakts maksimālās koncentrācijas ~0,25–0,3 mg/m3.

CO koncentrācija pasliktināsies pavisam nedaudz, neradot riskus iedzīvotāju veselībai.

Pēc valsts tīklā vienīgās gaisa kvalitātes stacijas Liepājā statistikas datiem maijā diennakts vidējās koncentrācijas novērotas: 2019.gadā 0,24 mg/m3 un 2020.gadā 0,23 mg/m3.

MK noteikumos Nr. 1290 astoņu stundu robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 10 mg/m3, kas ir identisks Pasaules Veselības organizācijas noteiktajam vadlīniju robežlielumam. Pasaules Veselības organizācijai ir arī vienas stundas robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai, un tas ir 30 mg/m3.

Jau 14.maijā piesārņojums ar gaisa masām kustēsies tālāk uz ziemeļiem un paaugstinājumus Latvijas teritorijā vairs netiek prognozēts.

youtube icon
Abonēt youtube