Autors: BNN

Foto: Pixabay.com

Afganistānā, ko 2021.gadā pakāpeniski pamet Latvijas, ASV un citu sabiedroto valstu militārie kontingenti, ir pastiprinājušies grupējuma Taliban uzbrukumi un civiliedzīvotāju upuru skaits ir sasniedzis antirekordu, liecina ANO aplēses, kā vēsta britu ziņu portāls The Guardian.

“Es lūdzu Taliban un Afganistānas līderus pievērst uzmanību tam, cik nežēlīgi un stindzinoši attīstās konflikts un cik postoši tas ietekmē civiliedzīvotājus,” norādījusi ANO ģenerālsekretāra īpašā pārstāve Afganistānā Debora Lionsa (Deborah Lyons).

Kopš 1.maija teroristiskais grupējums izvērsis apjomīgu uzbrukumu Afganistānas valdības spēku kontrolētām teritorijām. Divu mēnešu laikā tam izdevies iekarot plašus apgabalus, lielākoties, Dienvidāzijas valsts lauku rajonos.

ANO publicējusi pētījumu par civiliedzīvotāju upuriem šajā konflikta saasinājuma posmā. Tajā secināts, ka 2021.gada maijā un jūnijā Afganistānā tikuši nogalināti 783 civiliedzīvotāji, bet 1 609 – ievainoti. Pēc organizācijas aplēsēm šajā periodā šis ir lielākais civiliedzīvotāju upuru skaits, kopš grupējums Taliban tika gāzts no Afganistānas varas 2001.gadā, vēsta The Guardian.

Saistītās tēmas: Afganistānagrupējums Taliban

youtube icon
Abonēt youtube