Foto: Pexels

Vai pasliktinājusies redze?  Nēsājat brilles, bet sen jau vēlaties ko mainīt? Agrāk vai vēlāk katrs no mums saskaras ar nepieciešamību pēc pareizas redzes korekcijas, tāpēc tiek meklēts drošākais un ērtākais redzes uzlabošanas veids. Ko izvēlēties: brilles, kontaktlēcas vai lāzerķirurģiju? Latvijas oftalmologs Andrejs Solomatins pastāsta par redzes korekcijas veidu plusiem un mīnusiem.

Mūsdienās, digitālajā laikmetā, tuvredzība, astigmatisms un tālredzība ir arvien izplatītākas redzes problēmas. Kad pacientam ir redzes problēmas: acis ātri nogurst, tiek traucēta attēla skaidrība, ir sāpes deniņos un cilvēks ikdienā izjūt diskomfortu – darbā, mājās, pie automašīnas stūres, staigājot un sportojot.

Mūsdienu medicīna piedāvā vairākas efektīvas redzes korekcijas metodes,  oftalmologs A. Solomatins pastāstīs par populārākajām no tām.

Brilles

Trūkumi

Starp acīmredzamajiem briļļu lietošanas trūkumiem ir liela iespēja tās pazaudēt, salauzt vai atstāt mājās. Arī laika tērēšana briļļu izvēlei un iegādei ir nopietns mīnuss, kā arī diskomforts, pierodot pie jaunām brillēm. Regulāra nepieciešamība atjaunot brilles, kā arī iegādāties brilles ar pretsaules lēcām, rada papildus izmaksas.

Vēl viens no trūkumiem, ko min pacienti, ir neērtības, sportojot un peldot. Turklāt daži cilvēki kautrējas valkāt brilles un uzskata, ka tās padara viņu izskatu mazāk pievilcīgu.

Brilles sasvīst no temperatūras svārstībām, kas traucē maskas nēsāšanas laikā. Šobrīd šis ir populārs iemesls, kāpēc pacienti izvēlas lāzerkorekciju.

Priekšrocības

Brillēm nav medicīnisku kontrindikāciju un tās ir viegli lietojamas. Vienīgais kopšanas līdzeklis, kas ir nepieciešams, ir mīksta lēcu tīrīšanas lupatiņa. Atrodoties ārpus telpām, brilles palīdz aizsargāt acis no vēja, smiltīm un saules (ja ir iestrādāts UV filtrs). Brilles nenonāk saskarē ar acīm, tāpēc neizraisa alerģiju, iekaisumu un infekciju risku.

Kontaktlēcas

Trūkumi

Galvenais kontaktlēcu lietošanas risks ir inficēšanās, pat ja tiek ievēroti visi higiēnas nosacījumi. Vēl viens trūkums ir tas, ka lēcas nevar nēsāt no agra rīta līdz vēlam vakaram, kā to daudzi kļūdaini dara.

Ja tiek pārsniegts laika limits, pat visnovatoriskākās un skābekli caurlaidīgākās lēcas – tās var izraisīt skābekļa badu, kas pasliktina redzi.

Kontaktlēcu nēsāšana ar laiku var izraisīt vairākas problēmas: radzenes eroziju un retināšanos, papilāro konjunktivītu un keratītu, kā arī pacientam var rasties kairinājums un alerģijas, kā reakcija uz lēcas uzglabāšanas šķīdumu.

No pirmā acu uzmetiena, viena lēcu pāra izmaksas nav lielas, bet, ja saskaita visu pavadošo līdzekļu izmaksas un kopējo gadā izlietoto pāru skaitu, kā arī rezerves brilles neparedzētiem gadījumiem, tad summa sanāk iespaidīga.

Priekšrocības

Jau daudzus gadus mīkstās kontaktlēcas ir īsts glābiņš tiem, kas mīl ērtību un praktiskumu. Salīdzinot ar brillēm, lēcas nodrošina dabiskāku redzi bez attēla traucējumiem vai ierobežojumiem, kā arī sniedz pilnvērtīgo vizuālo priekšstatu par apkārtējo pasauli. Lēcas neietekmē izskatu, ir viegli transportējamas un lietojamas pat pie aktīva dzīvesveida. Lēcas ir lieliski piemērotas tiem pacientiem, kuriem ir būtiska atšķirība starp abu acu redzi.

Redzes lāzerkorekcija

Trūkumi

Lāzerkorekcija ir lielisks veids, kā atgūt asu redzi. Un, izdarot uzvēli, vairs nedomāt par šo problēmu. Operācija ir absolūti nesāpīga un tiek veikta ambulatori, kā arī tai ir minimāls atveseļošanās periods. Ir svarīgi, lai šāda ķirurģiskā iejaukšanās nākotnē nerada redzes traucējumus un sniedz pilnīgu brīvību.

Priekšrocības

Lāzerkorekcija nodrošina rezultātus gandrīz momentāli, kā arī sniedz visas priekšrocības, kas ir pacientam ar perfektu redzi. Ierobežojumi pēc operācijas ir minimāli – lai izvairītos no infekcijām un acu traumām, kādu laiku nedrīkst apmeklēt baseinu, fitnesa klubu un vietas ar pastiprinātu dūmu daudzumu.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, redzes lāzerkorekcija tiek uzskatīta par visdrošāko operāciju oftalmoloģijā, turklāt oficiāli to atļauts veikt abām acīm vienlaikus, pateicoties tās augstajai vadāmībai un paredzamībai.

Redzes lāzerkorekcijas priekšrocības ietver zemās izmaksas ilgtermiņā. Salīdzinot ar briļļu un kontaktlēcu gada izmaksām, operācija vairs nešķiet tik dārga, jo pilnībā atmaksājas dažu gadu laikā.

Kā izvēlēties?

Lai atgūtu vēlamo komfortu un asu redzi, vispirms jākonsultējas ar pieredzējušu oftalmologu. Ārsts veiks redzes orgānu padziļinātu izmeklēšanu, noteiks acu individuālās īpašības un, pamatojoties uz iegūtajiem datiem, sniegs profesionālus ieteikumus.

Kopā ar ārstu varēsiet izvēlēties sev piemērotu ērtu un drošu redzes korekcijas metodi.

Neignorējiet acu trauksmes signālus un gadījumā, ja ir manāms redzes pasliktināšanās, apmeklējiet ārstu, lai negaidītu stāvokļa pasliktināšanos. Profilaktisku apskati pie oftalmologa ieteicams veikt reizi divos gados, bet vecumā pēc 40 gadiem – katru gadu.

youtube icon
Abonēt youtube