No 9.decembra populārākajās satura straumēšanas platformās pieejamas dokumentālās žurnālistikas podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Vajadzēs noģērbties”, kas ir par sieviešu piedzīvotu seksuālu vardarbību ārsta kabinetā.

Četrās epizodēs podkāsta veidotāja, žurnāliste Justīne Savitska izstāstīs skaudru stāstu, kas noticis tepat Latvijā – par vairākām sievietēm, kuras apgalvo, ka piedzīvojušas seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā. Lai gan tika ierosināts kriminālprocess, tomēr pēc četrus gadus ilgas izmeklēšanas lieta izbeigta, un ārsts turpina praktizēt.

Stāsts tapis kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru Re:Baltica. Raidierakstu veido Latvijas Radio.

“Pirms pāris gadiem pie Re:Baltica vērsās kāda sieviete ar savu stāstu par to, kā viņa ir piedzīvojusi seksuālu vardarbību vizītes laikā pie ārsta. Viņai bija zināmas vēl vairākas sievietes, kuras stāsta, ka piedzīvojušas ko līdzīgu pie tā paša speciālista. Sešas dažādas sievietes dažādos laika posmos bija apmeklējušas sertificētu un joprojām līdz šim brīdim praktizējošu ārstu. Daļa no viņām bija vērsušās gan Valsts policijā, gan Veselības inspekcijā un Latvijas Ārstu biedrībā, apsūdzot šo ārstu seksuāla rakstura vardarbībā, norādot, ka ārsts, būdams imunologs, veica ginekoloģiska rakstura manipulācijas un daļā gadījumu arī tādas manipulācijas, ko neveic pat ginekologa kabinetā,” stāsta žurnāliste Justīne Savitska.

Lai gan tika ierosināts kriminālprocess, pēc četriem gadiem lieta tika izbeigta, un ārsts ikdienā turpina darbu ar pacientiem. “Podkāsta “Dokumentārijs” epizodēs tiks izstāstīts ne vien vairāku sieviešu stāsts par piedzīvoto, bet arī meklēta atbilde uz jautājumu, kas patiesībā notika un kādēļ konkrētais ārsts joprojām praktizē,” tā Justīne Savitska, atklājot, ka gala rezultātā ir guvusi tikai daļēju atbildi uz šo jautājumu, esot pārsteigta par atsevišķu instanču nevēlēšanos atbildēt uz konkrētiem jautājumiem.

Justīne stāstu veidojusi kopā ar producenti Anitu Braunu, skaņu režisoru Ivo Tauriņu un sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica redaktori Sanitu Jembergu, kas par šo tematu veidojusi rakstu žurnālam “IR”.

“Cietušās bija vīlušās jau policijā un prokuratūrā, nedrīkstējām kā žurnālisti viņas pievilt vēlreiz. Taču pašas bijām pārslogotas un baidījos, ka nepacelsim. Tāpēc lūdzu palīdzību Justīnei, kuras darba dziļums mani pārliecina. Turklāt radio bija piemērotākais partneris – viņas bija gatavas runāt ar savu balsi, neatklājot seju,” saka Sanita Jemberga.

Stāsts bija arī jāizstāsta, jo ārsts turpina praktizēt un neviens nezina, vai cietušo patiesībā nav bijis vairāk.

Ar ierakstu var iepazīties, spiežot šeit.

youtube icon
Abonēt youtube