Ekrānuzņēmums no LTV Ziņu dienesta video sižeta

Veselības inspekcija pirmdien, 17.janvārī, nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai un Valsts policijai ārsta imunologa Jevgēnija Ņikiforenko lietas materiālus ar lūgumu piemērot drošības līdzekli un aizliegt imunologam pildīt ārstniecības personas pienākumus.

Inspekcija turpinās informēt Ģenerālprokuratūru un Valsts policiju par visu tās rīcībā pieejamo aktuālo informāciju J. Ņikiforenko lietā un ir gatava operatīvai sadarbībai lietas izskatīšanā.

Plašu rezonansi izraisījis žurnālistes Sanitas Jembergas (“Re:Baltica”) un Justīnes Savitskas (Latvijas Radio) materiāls “Vajadzēs noģērbties”, kurā stāstīts, ka imunologs Jevģēnijs Ņikiforenko vairākām pacientēm, iespējams, veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas, kas bijusi seksuāla uzmākšanās.

“Pirms pāris gadiem pie Re:Baltica vērsās kāda sieviete ar savu stāstu par to, kā viņa ir piedzīvojusi seksuālu vardarbību vizītes laikā pie ārsta. Viņai bija zināmas vēl vairākas sievietes, kuras stāsta, ka piedzīvojušas ko līdzīgu pie tā paša speciālista. Sešas dažādas sievietes dažādos laika posmos bija apmeklējušas sertificētu un joprojām līdz šim brīdim praktizējošu ārstu. Daļa no viņām bija vērsušās gan Valsts policijā, gan Veselības inspekcijā un Latvijas Ārstu biedrībā, apsūdzot šo ārstu seksuāla rakstura vardarbībā, norādot, ka ārsts, būdams imunologs, veica ginekoloģiska rakstura manipulācijas un daļā gadījumu arī tādas manipulācijas, ko neveic pat ginekologa kabinetā,” stāstīja podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Vajadzēs noģērbties” veidotāja  un žurnāliste Justīne Savitska.

Lasiet arī: Podkāstā: Par sievietēm, kuras piedzīvojušas seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā

Kā iepriekš minēts, Inspekcija aicina atsaukties personas, kas ārstniecības laikā saskārušās ar J. Ņikiforenko darbībām, kurās apšauba medicīnisku pamatotību. Tostarp Inspekcija aicina personas, kurām Inspekcija ir sniegusi atbildi līdz 2011.gadam, iesniegt visus lietas materiālus atkārotai izskatīšanai, sūtot pa pastu uz Klijānu ielu 7, LV- 1012 vai uz e pastu vi@vi.gov.lv

Inspekcija ierosinās administratīvā pārkāpuma procesus lietās, kurās nav iestājies noilgums administratīvās atbildības piemērošanai.

Jau iepriekš Rīta kafija informēja arī par to, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts nosūtījis aicinājumu Latvijas Ārstu biedrībai izstrādāt un publicēt principus seksuālās izmantošanas novēršanai starp ārstiem un pacientiem, kā arī ieteikumus pacientiem, kas palīdzēs šādas situācijas atpazīt.

youtube icon
Abonēt youtube