Foto: Flickr

Komentējot Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājumu par īpaša Valsts ministra amata izveidi, TV24 raidījumā “Dienas personība” Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norāda, ka šāda posteņa izveidi atbalstītu, taču uzskata, ka šim ministram nepieciešamas lielākas pilnvaras – spējai koordinēt ministriju darbu.

“Ja mēs pareizi to ieviestu, domāju, ka tas varētu palīdzēt,” atbildot uz jautājumu, vai īpašu uzdevumu ministrs atvieglotu valdības darbu, uzskata K. Kariņš, “tā grūtība, kas ir mūsu sistēmā, ir tā, ka ir tikai viens ministrs, kurš strādā, varētu teikt, horizontāli pāri vairākām jomām, un tas ir Ministru prezidents. Visu pārējo ministru ministrijas uzbūvētas vertikāli, kur katrs, drusku kā zirgs ar klapēm, atbild tikai par savu šauro jomu, bet ir ļoti daudz jautājumu, kas skar vairākas nozares.”

Premjers norāda, ka Latvija varētu sekot daudzu Eiropas valstu piemēram, kurās ir šādi ministru amati, kas pārvalda vairākas jomas: “Piemēram, Eiropas Komisijā Valdis Dombrovskis ir komisāru komisārs, jo viņš atbild par vairākām jomām, zem kurām ir vēl atsevišķs komisārs, bet V. Dombrovskis ir ar daudz lielāku autoritāti un spēju savilkt kopā divas trīs komisijas, lai strādātu uz vienu konkrētu jautājumu. Mēs varētu kaut ko tamlīdzīgu darīt arī Latvijā.”

K. Kariņš uzskata, ka šādas likuma izmaiņas varētu veikt jau pirms šī gada gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, ja politiskie spēki spētu vienoties. “Tas nav tikai īpašo uzdevumu ministrs. Īpašo uzdevumu ministrs ir zem pārējiem ministriem – mums faktiski vajadzīgs līmenis, kas, manuprāt, būtu virs pārējiem ministriem. Tādā veidā izveidojot efektīvāku hierarhiju. Šobrīd ir viens Ministru prezidents un visas ministrijas, bet lai varētu labāk koordinēt atsevišķus jautājumus, tādām vicepremjeram būtu jābūt daudz lielākai varai un iespējai pārlūkot ministriju darbību. Tas varētu palīdzēt,” pārliecināts premjers.

youtube icon
Abonēt youtube