Foto izgūts no alchetron.com

Lai akcentētu invazīvu sugu ienākšanu Latvijā un ka ne vienmēr sugu introdukcija ir labvēlīga vietējām sugām, par 2023. gada kukaini izvēlēta daudzveidīgā mārīte Harmonia axyridis.

Daudzveidīgā mārīte par šā gada kukaini izvēlēta arī tāpēc, lai parādītu, ka Latvijas fauna turpina papildināties, kā arī parādītu sugas spējas pielāgoties vietējiem apstākļiem ārpus tās dabiskā areāla, informē  Latvijas Entomoloģijas biedrība.

Mārītes mums visiem ir labi pazīstamas kā “dievgosniņas”, mīļas vaboles, kas apēd laputis un dara dārzam labu. Tādu pie mums ir ap 50 dažādu sugu. Tomēr pavisam nesen, jau kopš 2009.gada, Latvijā ielidojusi visai ēdelīgā daudzveidīgā jeb austrumu mārīte.

Tā nav mūsu faunai raksturīga. Ievesta jau senāk Eiropā no Āzijas, kā efektīva laputu iznīcinātāja. Daudzveidīgā mārīte ir ekoloģiski plastiska, barojas ne tikai ar laputīm un izplatījusies ne tikai Eiropā, bet arī citviet pasaulē. Uzbrūkot citiem kukaiņiem, arī vietējām mārīšu sugām, tā var ietekmēt vietējo faunu. Tieši tāpēc, pēc publikācijām, tā tiek uzskatīta par invazīvu –vietējās kukaiņus sugas ietekmējošu.

Lasiet arī; VIDEO | ZeBrene duetā ar Renāru Zeltiņu skaidro, vai pasaulē valda ķermeņa kults

Nosaukums daudzveidīgai mārītei ir cēlies no tā, ka pieaugušās vaboles var būt visai atšķirīgas pēc ķermeņa krāsojuma. Pamata virspuses krāsojums ir oranžs ar 19-22 vai mazāk melniem punktiem, taču var būt arī melni īpatņi ar diviem oranžiem punktiem uz segspārniem.

Daudzveidīgā mārīte apdziedāta Dabas koncertzālē īpašajā attālinātajā formātā.

youtube icon
Abonēt youtube